Companii

Bergenbier va fi al doilea brand de bere din portofoliul fondului CVC

Bergenbier va fi al doilea brand de bere din portofoliul fondului CVC
16.10.2009, 00:00 215

CVC Capital Partners a semnat ieri un acord ferm cu ABInBev(ABI) prin care producatorul de bere va vinde operatiunile dinEuropa Centrala, intr-o tranzactie de 2,23 mld. dolari (1,5 mld.euro), la care se adauga drepturi la o plata ulterioara, care potajunge la 800 mil. dolari in functie de randamentul obtinut de CVCin urma investitiei initiale.

CVC va achizitiona operatiunile ABI din Bosnia-Herzegovina,Bulgaria, Croatia, Cehia, Ungaria, Muntenegru, Romania, Serbia siSlovacia, piete pe care ABI vinde peste 15 milioane de hectolitride bere, din care 4 milioane de hectolitri doar in Romania.

"In conditiile actuale, Bergenbier devine al doilea brand camarime din portofoliul de beri al CVC, dupa Jelen Pivo din Serbia",spune Mihai Ghyka, fostul executiv al InBev.

Ghyka apreciaza ca "piata locaa nu se va schimba dupa preluareaInBev de catre CVC". "Fondurile de investitii au avut un rol majorin piata berii din Romania, daca ne gandim ca acum zece ani OresaVentures detinea 20% din piata, prin grupul Brewery Holding",explica Ghyka.

Fondul de investitii CVC, in al carui portofoliu de retail semai afla marci precum Debenhams in Anglia, Cortefiel in Spania sauBetafence in Belgia, va prelua atat marcile locale Bergenbier siNoroc, cat si brandurile Stella Artois, Beck's, Lowenbrau sauLeffe, care vor fi produse si distribuite sub licenta ABI.

"Reputatia lor fiind buna, cred ca vor investi intr-un modinteligent in Romania, continuand mai cu seama dezvoltarea marcilorlocaleBergenbier si Noroc, pe langa marcile pastrate sub licenta Inbev,Stella Artois si Becks", a mai spus Ghyka.

Vanzarea companiei care produce Bergenbier si Noroc catre CVCCapital Patners ar putea fi cea mai mare tranzactie de pe piatalocala in acest an, in conditiile in care piata de fuziuni siachizitii s-a prabusit, iar deal-urile mari de peste 100 mil. euroau fost aproape inexistente.

Consultantii de investitii apreciaza chiar ca intrarea CVC pepiata locala este o mutare extrem de importanta, luand inconsiderare dimensiunea fondului si faptul ca investitiile acestuiavizeaza doar operatiuni de mari dimensiuni.

In 2008, InBev Romania a inregistrat o cifra de 173 mil. euro,in scadere in euro cu 8% fata de anul precedent si un profit net de15 mil. euro, fata de 30 mil. euro in urma cu un an. Compania avea730 de angajati. "Ne face placere sa anuntam incheierea acesteitranzactii, care ne permite sa onoram si chiar sa depasimangajamentul de a obtine 7 miliarde de dolari din vanzari de activesi ne permite sa ne concentram mai bine resursele catre pietelenoastre cheie", a declarat intr-un comunicat Carlos Brito, CEOAnheuser-Busch InBev.

Printre consultantii implicati in tranzactia a carei finalizareeste asteptata in ianuarie 2010 se numara Barclays Capital, Lazard(consilieri financiari pentru ABI), Clifford Chance (consultantuljuridic al ABI) si Freshfields (consultantul juridic al CVC CapitalPartners). Ca parte a acestei tranzactii, CVC a obtinut finantarede aproximativ un miliard de dolari din partea unui grup de banciinternationale si regionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO