Companii

Bermas: profit cu 67% mai mare in contul berii la halba

06.03.2003, 00:00 109

Producatorul de bere Bermas Suceava a inregistrat anul trecut o imbunatatire substantiala a rezultatelor financiare in ciuda conditiilor nefavorabile de pe piata de profil si concurentei puternice a grupurilor internationale.
Bermas a raportat o crestere a cifrei de afaceri cu 30% in termeni nominali, de la 214,92 miliarde de lei la 278,08 miliarde lei, si un profit net de 32,5 miliarde lei, mai mare cu 67% decat in anul anterior.
Bermas vinde toata productia pe piata interna, unde inflatia a fost de 17,8% anul trecut (decembrie la decembrie).
Concomitent cu imbunatatirea situatiei financiare, Bermas si-a marit cota de piata de la 2,8% la 3,1%. Vanzarile cantitative ale companiei au crescut cu 10,5%, pana la 350.976 de hectolitri, in conditiile in care piata totala de bere s-a marit cu doar 1,7% in 2002.
Constantin Gatej, directorul general al Bermas, spune ca evolutia buna a vanzarilor s-a datorat orientarii companiei catre berea la halba.
"Am investit sume importante in ultimii ani pentru a putea comercializa berea in butoaie KEG iar strategia si-a aratat rezultatele anul acesta, cand ponderea vanzarilor de bere la halba in totalul cifrei de afaceri a ajuns la 40%", afirma Gatej.
Directorul de la Bermas spune ca imbunatatirea situatiei profitului se datoreaza unui control strict al costurilor, in conditiile in care preturile nu au putut fi majorate corespunzator.
"Competitia cu companiile internationale ne obliga sa vindem la preturi mai mici decat acestea. In acest context, am fost obligati sa tinem costurile sub control. Suntem avantajati de faptul ca noi cumparam orzoaica din tara, mai ieftina decat cea importata", afirma Gatej.
Listata la Bursa de Valori si avand ca actionar important Asociatia Salariatilor (PAS), Bermas a alocat in fiecare an o parte a profitului pentru dividende.
Dividendul repartizat din profitul lui 2001 a fost de 950 de lei/actiune.
In prezent, pretul unei actiuni Bermas la Bursa este de 13.400 de lei/actiune, in conditiile in care brokerii se asteapta la un dividend de aproximativ 1.500 de lei/actiune.
"Valoarea dividendului pe care o vom propune actionarilor va fi stabilita precis in urmatoarele doua saptamani", a mentionat Constantin Gatej.
In afra de PAS Bermas, care detine 21% din capitalul companiei, Bermas mai are ca actionari semnificativi pe APAPS, cu 25% din actiuni si SIL Prodinvest SRL, cu 11% din capitalul social.  SIL Prodinvest din Targu Ocna este actionarul majoritar al unui alt producator regional de bere - compania Zimbrul Iasi.
Bermas este unul dintre cei mai mari producatori regionali de bere, categorie care se confrunta cu probleme din ce in ce mai mari datorita concurentei venite din partea companiilor internationale prezente in Romania (Brau Union, Interbrew, SABMiller, Tuborg). Cea mai are parte a  "regionalelor" au pierdut din ce in ce mai mult teren in ultimii ani iar o parte au fost nevoite sa intre sub umbrela liderilor. Bermas detine marcile de bere Bermas Pils, Calimani si Suceava, iar aria de distributie cuprinde toate judetele Moldovei, cea mai mare pondere in vanzari fiind detinuta de judetele Suceava, Botosani si Neamt.
Piata romaneasca a berii s-a cifrat la 11,47 milioane de hectolitri anul trecut, valoarea fiind estimata la aproximativ 550 de milioane de dolari.
laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO