Companii

BestJobs: Unul din doi angajaţi care au copii spune că îi e greu să îşi organizeze eficient activitatea de acasă pentru job. Aproape jumătate din timpul petrecut cu copiii este destinat rezolvării temelor

BestJobs: Unul din doi angajaţi care au copii spune că...

Autor: Roxana Rosu

28.05.2020, 10:52 136

Aproape jumătate (46,4%) dintre angajaţii care împart biroul de acasă cu copiii lor spun că le este greu să îşi organizeze eficient activitatea şi doi din cinci şi-ar dori să poată lucra de acasă însă cu un program flexibil, astfel încât să se poată ocupa şi de cei mici cât timp creşele şi şcolile sunt închise, arată un sondaj efectuat de platforma de recrutare online BestJobs.

În ceea ce priveşte relaţia cu angajatorul, aproape 40% dintre persoanele care au participat la sondaj susţin că şeful lor se arată deranjat când solicită două ore libere în timpul programului pentru a se ocupa de copii, dar le acordă totuşi timpul necesar, în timp ce 28% se plâng că angajatorul nu le permite deloc acest lucru.

Chiar dacă lucrează de acasă, un sfert dintre angajaţi spun că ajung să aloce mai mult de opt ore pe zi activităţii profesionale, mai ales că sunt adesea întrerupţi de copii.

În aceste condiţii, cei mai mulţi dintre ei spun că, atunci când nu pot acorda atenţie celor mici, îi lasă să-şi ocupe singuri timpul (53,6%) sau cer ajutorul bunicilor sau al altor rude (28,6%) şi numai 18% sunt ajutaţi de celălalt părinte.

Majoritatea părinţilor (71,4%) alocă mai puţin de 4 ore pe zi copiilor pentru toate activităţile pe care le desfăşoară împreună cu ei, însă 18% spun că depăşesc 8 ore, în condiţiile în care situaţia profesională le permite acest lucru.

Cea mai mare parte din timpul petrecut împreună este alocat temelor (43%), care sunt urmate de  joacă (21,4%) şi diverse activităţi extraşcolare (18%).

De altfel, activităţile şcolare le consumă părinţilor mai mult de două ore zilnic (57,1%), mai ales că învăţământul online este considerat ineficient de 28% dintre respondenţi.

În cazul copiilor, jumătate dintre ei s-au adaptat condiţiilor şcolii online, în timp ce 21% nu s-au adaptat deloc şi lucrează cu dificultate. Doar 28% dintre părinţii respondenţi afirmă că cei mici reacţionează destul de bine la cursurile online.

În cele mai multe cazuri, atunci când urmează cursurile online, copiii folosesc laptopul familiei (67,9%), dar sunt şi situaţii în care este folosit un dispozitiv de serviciu al unui membru al familiei, pus la dispoziţie temporar pentru activitatea de învăţare în detrimentul activităţii de serviciu (3,6%).

Anul acesta, cei mai mulţi dintre salariaţii care au copii spun că vor sărbători ziua de 1 iunie cu o ieşire în jurul locuinţei (46,4%), în casă, prin diverse activităţi distractive (17,9%), sau în parc (17,9%).

Sondajul a fost efectuat în perioada 5-25 mai 2020, pe un eşantion de 862 de utilizatori de internet din România. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO