Companii

BGS negociaza achizitia unei companii de paza din SUA

09.12.2008, 16:41 1205

Grupul BGS, controlat de familia Oprea, negociaza achizitia unei firme de paza si securitate din New York, in cadrul unei tranzactii estimate la circa 4 mil. dolari, in contextul in care criza financiara din SUA a redus puternic valoarea companiilor americane.

"In SUA totul este la vanzare din cauza crizei financiare. Voi merge pana la sfarsitul anului la New York sa fac o evaluare a companiei, care are o activitate similara cu a noastra, pentru a vedea cat este de stabila. Avem deja o firma in SUA, denumita BGS American Systems, care furnizeaza caini de lupta pentru politia din New York si ne gandim sa extindem activitatea de acolo", a declarat pentru ZF Bogdan Oprea, presedintele BGS. Potrivit lui, compania americana are circa 250 de angajati si contracte suficient de mari, insa nu a dorit sa ofere deocamdata mai multe informatii.
Actionarii companiei vor sa se extinda agresiv in urmatorii ani si pe piata locala, tinta pentru anii urmatori fiind intrarea in 20 de orase, fata de 11 in care activeaza in prezent.
"Tinta pentru anul viitor este sa atingem o cifra de afaceri de 30 de milioane de euro pe divizia de securitate, in crestere cu 50% fata de 2008, avand in vedere ca in contextul crizei numarul de efractii a crescut", explica Oprea.
Presedintele BGS spune ca nu este interesat sa vanda afacerea, desi a primit mai multe oferte de la fonduri de investitii care evaluau compania la circa 50 de milioane de euro. "Grupul inregistreaza un profit net anual de circa 5 milioane de euro, care o sa creasca anul viitor si de aceea nu avem nevoie sa atragem un partener in actionariat."
Grupul BGS este impartit in trei divizii - Divizia de Securitate (care genereaza afaceri de 20 mil. euro), Divizia de Ambulanta (cu afaceri de 1,5 mil. euro) si Divizia de Dezastre (cu venituri anuale de 700.000-800.000 de euro).
BGS, companie detinuta de fratii Bogdan, Daniel si Costin Oprea, a fost fondata in 1994, cand activa cu servicii de paza cu agenti insotiti de caini, si are in prezent 4.000 de angajati si 100 de echipaje de interventie. Printre cele mai importante obiective protejate si clienti ai BGS se numara mallurile Plaza Romania si Bucuresti Mall, Coca-Cola, reteaua Sephora, BAT, Porsche, Midocar, Orange si toate scolile si liceele din sectoarele 3 si 6.
Seful BGS spune ca a angajat in ultima luna inca 300 de oameni datorita cresterii numarului de contracte de paza si securitate semnate in ultima perioada, avand in vedere ca in contextul crizei a crescut numarul de intrari prin efractie.
Cele mai afectate de cazuri de spargeri sunt sediile de firme si zonele rezidentiale de lux, unde a crescut "alarmant" numarul de intrari prin efractie in ultimele doua luni. Spre exemplu, in Corbeanca au avut loc 15 spargeri intr-o saptamana, in comparatie cu anul trecut cand au avut loc 15 in tot anul. "A crescut numarul de contracte semnate pentru sedii de firme, dar si pentru locuinte. Intr-o singura saptamana am incheiat 40 de contracte in Corbeanca, iar in zona Pipera au fost semnate si patru contracte de paza intr-o zi", afirma Oprea. Totusi criza a avut un impact negativ asupra contractelor de paza pentru santierele de constructii. "Am avut trei cazuri in care am reziliat contractele de paza dupa ce au fost oprite lucrarile la santierele de constructii, din cauza crizei imobiliare."
Avand in vedere contractele semnate, in lunile ianuarie si februarie compania va face inca 500 de angajari, targetul pentru intregul an fiind de 1.500 de noi angajati. "In fiecare zi vin la interviuri intre 60 si 100 de persoane, iar fluctuatia anuala este de circa 500 de angajati, care sunt de cele mai multe ori demisi pentru abateri de la serviciu. Avem cerinte foarte stricte in ceea ce priveste selectarea viitorilor agenti si am creat o divizie speciala de control, formata din 48 de sefi de tura care urmaresc in permanenta activitatea angajatilor", explica Oprea, care a facut traininguri de pregatire alaturi de trupele SWAT din SUA.
Compania va ajunge la sfarsitul anului la circa 400 de masini in care a investit peste 7,5 mil. euro. "Investim anual circa 3 mil. euro in dezvoltarea companiei, iar anul acesta am investit circa 1,5 mil. euro in achizitionarea a inca 10 masini de interventie din SUA", spune presedintele BGS. Grupul va investi in urmatorii ani in crearea unei divizii de Paza si Stingere a Incendiilor, precum si extinderea diviziei de Ambulanta. "Am decis sa investim masiv in numarul de echipaje pentru a ajunge cat mai rapid la destinatie in cazul unei interventii. Timpul mediu in care ajunge o ambulanta la destinatie este de circa sapte minute, iar in cazul unei intrari prin efractie timpul mediu este de 3,5 minute si nu s-a intamplat niciodata sa nu prindem infractorii", afirma Oprea.
BGS are in prezent circa 300 de contracte de paza de obiective si inca 5.000 de monitorizare a interventiei. Din total peste 2.500 reprezinta contracte semnate cu persoane fizice. "Pentru a nu ne expunde prea mult, am decis ca niciun contract sa nu genereze mai mult de 10% din cifra de afaceri a companiei", spune presedintele BGS.
 
O piata de 300 mil. euro
 
Piata de paza si securitate a ajuns anul trecut la peste 300 de milioane de euro, in crestere cu circa 40-50% fata de anul precedent, odata cu cresterea nivelului de trai si formarea clasei medii. Pentru anul acesta este estimata o majorare de circa 30-40%, pana la circa 400 de milioane de euro. Principalii competitori ai companiei BGS sunt Securitas Security Services (Suedia), G4S Security Services (Danemarca) sau Rosegur (Spania).
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO