Angajatorii din România au manifestat o abordare mai ponderată în ceea ce priveşte intenţiile de angajare în 2024, concentrându-se mai degrabă pe retenţia talentelor existente şi mai puţin pe recrutarea unui număr mare de angajaţi, susţine Bianca Barbu, senior director în cadrul companiei de resurse umane Manpower Group.
„La nivel global avem un studiu pe care îl facem de 60 de ani, Manpower Employment Outlook Survey. În România este lansat de 15 ani. Acolo adresăm o singură întrebare: cum estimează angajatorii că va evolua intenţia lor de angajare în trimestrul următor. În 2024 faţă de anii anteriori vedem o intenţie de angajare ponderată a angajatorilor, sunt precauţi. România s-a situat pe ultimul loc la intenţiile de angajare în T3 la nivel global, din 42 de ţări, atât din SUA, Asia, America Latină, Europa“, a spus ea în cadrul evenimentului ZF HR Conference 2024.
În ultimul trimestru din 2024, România a avut o traiectorie de revenire, având cea mai bună creştere T4 faţă de T3, cu un avans de 9% în ceea ce priveşte intenţiile de angajare. „Totuşi, studiul ne spune că angajatorii sunt ponderaţi. Sperăm că această previziune de angajare se va păstra şi pentru trimestrul următor. Angajatorii s-au concentrat mai mult pe retenţie, pe a-şi reţine angajaţii şi talentele şi nu pe un număr mare de angajări.“
„Depinde însă de industrie. La nivel global, vorbim despre un procent de 15% creşteri salariale pentru cei pe care îi atragem versus creşterile salariale de la personalul existent. Cred că se va menţine această tendinţă şi la nivelul României“, a completat reprezentanta Manpower.