Companii

Biletele de tren şi de metrou se vor scumpi fără să se ţină cont de inflaţie

Biletele de tren şi de metrou se vor scumpi fără să se ţină cont de inflaţie

Autor: Neagu Lidia-Ileana

21.03.2011, 20:52 33

Tarifele de călătorie cu trenul şi cu metroul vor fi majorateprin ordin al ministrului Transporturilor, şi nu în funcţie deevoluţia inflaţiei, pentru a evita blocajul financiar al Metrorex şi CFR Călători, companie care are bugetată o creştere cu 10% apreţurilor.


Posibilitatea ca ministrul Transporturilor să modifice tarifele lacele două companii este inclusă într-un proiect de ordonanţă deurgenţă elaborat de Ministerul Transporturilor, scrie Mediafax Business.

"La CFR Călători subvenţiile anuale alocate de la bugetul de statîn ultimii trei ani au reprezentat circa 64% din necesarulfundamentat, ca urmare a creşterii cheltuielilor la componentele debază, ceea ce a condus la înregistrarea de pierderi", se spune înnota de fundamentare a actului normativ.

La finele anului 2009, CFR Călători a înregistrat pierdericumulate din anii precedenţi în suma de 745 milioane lei şi datoriirestante către furnizori şi CFR SA care au crescut an de an,ajungând în anul 2010 la circa 550 milioane lei.
Tariful mediu pentru o călătorie cu trenul a fost anul trecut de12,95 lei (reprezentând raportul dintre încasări şi numărul totalde călători transportaţi), în timp ce costul mediu real pentru ocălătorie a fost de circa 40,9 lei (reprezentând raportul dintrecheltuielile de exploatare şi numărul de călătoritransportaţi).

La Metrorex, subvenţia de la bugetul de stat pentru transportulcălătorilor a reprezentat în ultimii patru ani 75-80% din necesarulsolicitat de companie.


Numărul călătorilor cu metroul a crescut cu aproximativ 60 % înultimii cinci ani, ajungând în prezent la circa 600.000 pasageritransportaţi zilnic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO