Companii

Birouri de 1 miliard de euro sunt la vânzare pe piaţa locală: Cel puţin cinci proiecte îşi caută alţi investitori, cel mai mare fiind Hermes Business Campus din nordul capitalei, care ar putea fi tranzacţionat pentru 150 mil. euro

Birouri de 1 miliard de euro sunt la vânzare pe piaţa...

Autor: Bogdan Alecu

26.08.2019, 18:00 127

Până în luna august a acestui an, doar trei proiecte şi-au găsit cumpărător – Dedeman a cum­pă­rat birourile The Office din Cluj de la NEPI-Rockastle şi Ovidu Şandor cu circa 130 mil. euro, potrivit estimărilor ZF, omul de afaceri Dorin Ma­teiu a plătit peste 20 mil. euro pentru birourile First Bank din Bucureşti, iar Lion’s Head a cumpărat oficial în iunie cea de-a treia clădire a proiectului Oregon Park.

„Am remarcat, uitându-ne la celelalte pieţe din Europa Centrală şi de Est, că episoadele mai pregnante de compresie a randamentelor s-au petrecut în perioadele cu volume investiţionale mari, care sugerea­ză o competiţie sporită pentru activele imo­biliare. Iar România ar putea trece printr-un asemenea episod în curând, având în vedere că, în momentul de faţă, potenţialul de tran­zacţionare, strict pe segmentul clădirilor de bi­rouri, depăşeşte un miliard de euro, mai mult decât întreg volumul de proprietăţi imobiliare comerciale tranzacţionate în 2018“, a spus Mihai Pătrulescu, Senior Asso­ciate Investment Services în cadrul Colliers International Romania.

Preţurile activelor imobiliare au înre­gistrat o creştere uşoară în 2019 pe mă­sură ce randamentele investiţionale ale proprie­tăţilor de top s-au comprimat de la 7,25% spre 7%, însă numai trei mari tranzacţii s-au încheiat în prima jumătate a acestui an.

„Ca tranzacţie de referinţă pentru Bucureşti din 2019 rămâne cea de-a treia clădire din Oregon Park, a cărui randament a fost de peste 7%. Credem că proprietăţile care sunt pe piaţă în momentul de faţă sau care pot intra la vânzare pot obţine randamente mai scăzute decât cele de acum un an. Este posibil să bifăm cel mai devreme chiar în a doua parte a anului tranzacţii închise sub pragul de 7%, sau, dacă nu, în 2020“, a declarat Mihai Pătrulescu. El a subliniat că atât timp cât economia globală rămâne într-o formă decentă, vedem un context extern foarte favorabil: băncile cen­trale majore (Federal Reserve şi BCE) în­cep din nou să relaxeze politică monetară, ceea ce va ţine costul banilor la un nivel scăzut şi, implicit, va impulsiona apetitul la risc.

„România este deja pe radarul mai multor tipuri/naţionalităţi de investitori care nu s-ar fi uitat la activele locale acum 3-4 ani şi, pe măsură ce interesul acesta se va concretiza, vom vedea randamente mai scăzute“, a spus Pătrulescu.

La vânzare pe piaţa locală mai sunt în prezent patru proiecte de birouri din Bucureşti la care se adaugă Liberty Technology Park din Cluj, deţinut în prezent de Ion Sturza, fostul premier al Rep. Moldova.

Dintre cele patru proiecte la vânzare, cel mai scump rămâne Hermes Business Campus al Atenor, amplasat pe Dimitrie Pompeiu, în partea de nord a Capitalei, care ar putea fi tranzacţionat contra sumei de 150 mil. euro, în timp ce proiectul Floreasca Park, de lângă intersecţia bulevardului Pipera cu Barbu Văcărescu ar putea fi vândut de GLL cu circa 110 mil. euro, potrivit datelor ZF.

Recordul de randament, în cazul în care s-ar încheia la valoarea cerută, ar fi clădirea Day Tower de pe bdul Unirii, construită de Day Group şi care este la vânzare cu cel puţin 35 mil. euro.

De asemenea, cel mai nou proiect ieşit pe piaţă, prima clădire din proiectul The Light, s-ar putea vinde cu 50-60 mil. euro.

„Dacă vorbim despre cele mai mari subpieţe, zona contează mai puţin atâta timp cât clădirea este calitativă (de exemplu, are o certificare verde care atestă faptul că este foarte eficientă şi bine construită), este conectată la linia de metrou şi este ancorată de chiriaşi „blue-chip“ prin contracte pe termen lung. Spre exemplu, anul trecut, randamentul de aproximativ 7,25%, cel mai scăzut obţinut pe piaţa locală în perioada post-criză până acum, a fost obţinut şi în zona Floreasca-Barbu Văcărescu, şi în Centru-Vest“, a subliniat Mihai Pătrulescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO