Companii

Birourile si hotelurile au marit afacerile Lafarge Gips

Birourile si hotelurile au marit afacerile Lafarge Gips

Sebastian Popescu: Ne asteptam la o crestere de 15% a cifrei de afaceri

11.07.2006, 19:17 60

Lafarge Arcom Gips, companie care apartine grupului francez Lafarge, estimeaza pentru acest an afaceri in crestere cu 15% fata de anul precedent, pana la 17 milioane de euro.
"Anul acesta anticipam o crestere de 15% a cifrei de afaceri datorita dezvoltarii pietei imobilelor de birouri si a unitatilor de cazare, precum si a pietei rezidentiale", a declarat pentru ZF Sebastian Popescu, directorul general al Lafarge Arcom Gips.
Compania a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 15,4 mil. euro si pierderi de circa 300.000 de euro, potrivit datelor publicate in Monitorul Oficial.
"Anul trecut am inregistrat un rezultat negativ in comparatie cu 2004, in principal din cauza deprecierii monedei euro in raport cu leul, in conditiile in care contractele noastre erau aproape integral incheiate in devize europene. Pe de alta parte, volumul vanzarilor noastre a crescut cu peste 15%, ca urmare a cresterii pietei si a efectelor favorabile obtinute din optimizarea proceselor de vanzare/livrare", precizeaza Popescu.
Compania a anuntat ca va tripla capacitatea de productie a fabricii sale de gips-carton din Romania, ca urmare a cresterii rapide a consumului pe piata locala. Lucrarile pentru extinderea fabricii din Bucuresti vor fi finalizate la inceputul anului viitor, urmand sa aiba o capacitate de productie de circa 10 milioane de metri patrati, potrivit reprezentantilor companiei.
Lafarge are in prezent o capacitate de productie de circa 3,5 milioane de metri patrati pe an, peste 50% din vanzari fiind insa acoperite de importuri.
"In perioada 2005-2007, investitiile diviziei gips a Lafarge in Romania au ajuns la aproximativ 15 milioane de euro, acestea fiind directionate in principal pentru cresterea capacitatilor de productie, protejarea mediului ambiant, reabilitarea zonelor exploatate, precum si pentru dezvoltarea gamei de produse si servicii", mentioneaza Popescu.
Principalii competitori ai Lafarge Arcom Gips sunt companiile Rigips Romania - parte a grupului britanic BPB, preluat anul acesta de francezii de la Saint-Gobain -, Knauf (Austria) sau Norgips (Norvegia).
Piata de gips-carton era estimata in 2005 la circa 25 de milioane de metri patrati, urmand ca anul acesta sa ajunga la circa 30 de milioane de metri patrati, potrivit unor surse din piata. In aceste conditii, valoarea pietei de gips-carton se va ridica anul acesta la circa 50-60 de milioane de euro.
"Piata placilor de gips-carton a avut o evolutie spectaculoasa in ultimii 5 ani (2001-2005), crescand in medie cu 15-20% anual, iar anul acesta va continua acest trend de crestere", afirma Popescu.
Lafarge a intrat in afacerile de producere de gips-carton in Romania prin cumpararea unei participatii de 50% din actiunile pe care compania de constructii Arcom Bucuresti le detinea la fabrica sa de langa Bucuresti. Ulterior, francezii si-au majorat participatia la 90%, iar Arcom continua sa detina 10% din afacerea Lafarge Arcom Gips. Francezii au platit in total in cele doua tranzactii circa 8,1 - 8,5 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO