Companii

Blue Air avea datorii de 79 mil. € în 2009, cât 50% din afaceri

Autor: Mirabela Tiron

06.09.2010, 23:48 37

Compania aeriană low-cost Blue Air, controlată de omul deafaceri Nelu Iordache, avea la sfârşitul anului trecut datorii de331 mil. lei (79 mil. euro), ceea ce înseamnă puţin peste jumătatedin cifra de afaceri înregistrată, potrivit datelor de pe site-ulMinisterului de Finanţe.
Acestea sunt primele date oficiale legate de nivelul da­tori­iloroperatorului aerian de anul trecut, după ce în 2008 da­toriilecompaniei erau în jurul a 130 mil. lei, potrivit Ministerului deFinanţe.
"Toate datoriile care figurau anul trecut pe site-ulMi­nis­te­ru­lui de Finanţe au fost achitate în primele opt luniale anului acesta", au trans­mis reprezentanţii com­paniei, care nuau do­rit să pre­ci­ze­ze care este gradul de în­da­to­rare înprezent.

Operatorul aerian, care a transportat 1,7 milioane de pa­sa­gerianul trecut şi care a obţinut o cifră de afa­ceri de 150 mil. euro,trece în pre­zent printr-un proces de re­struc­turare, în urmacăruia a re­tur­nat patru din cele 11 aero­nave pe care leope­rea­ză sub contract de lea­sing, a renunţat la zbo­rurileinterne şi a demarat un proces de disponibilizări. Potrivit datelorde la Tribunalul Bucureşti, mai multe com­panii au cerut insolvenţaBlue Air pentru datorii neachi­ta­te. Printre companiile la careBlue Air avea datorii se numără Regia Aeroportuară din Bacău şihotelul Decebal din Ba­cău (la care se caza echi­pa­jul de zbor alcompaniei).
Specialiştii în do­me­niul insolvenţei susţin că în ca­zul în careo com­pa­nie înre­gis­trează un ni­vel al dato­ri­ilor situat laju­mă­tate din ci­fra de afa­ceri, indicatorul de risc pe care îlprezintă este mult mai mare. "În această si­tua­ţie, toatemă­su­rile de re­struc­tu­rare pe care le ia com­pania nu împiedicăcre­di­to­rii să ceară in­sol­ven­ţa aces­teia", a declarat Ra­duLo­trean, asociat co­or­donator în cadrul com­pa­niei Casa deIn­sol­ven­ţă Tran­silvania. El a mai pre­cizat că problemele aparatunci când ter­me­nul de plată a datoriilor depăşeşte 90 dezile.

Restructurare dură

Începând cu luna august, Blue Air a renunţat la toate curseleinterne din cauză că nu erau profitabile. După această măsură,operatorul aerian a anunţat că renunţă şi la unele zboruri externeşi că returnează patru avioane companiilor de leasing cu carelucra, reducându-şi capacitatea de zbor cu 33%, potrivit calculelorZF.
Mai mult, în ultima săptămână două din avioanele Blue Air au fostblocate la sol pe aeroporturile Paris Beauvais (Franţa) şi Luton(Marea Britanie) pentru neîndeplinirea obligaţiilor financiare alecompaniei low-cost, potrivit surselor din piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO