Companii

Blue Air a intrat în insolvenţă la propria cerere. Şase companii şi peste 80 de persoane fizice aşteaptă să-şi recupereze banii de la o companie fără active şi cu datorii de peste 1 miliard de lei. Statul român este astăzi acţionarul principal al Blue Air

Blue Air a intrat în insolvenţă la propria cerere....

Autor: Mădălina Dediu Panaete

23.03.2023, 10:30 1027

Statul a preluat 75% din Blue Air, executându-se astfel garanţia pe care a pus-o în joc compania pentru a putea primi ajutorul în valoare de 300 mil. lei în anul 2020.

Blue Air Aviation, companie ro­mânească de transport ae­rian, a intrat în insolvenţă la propria cerere, iar tribunalul Bucureşti, acolo unde a fost deschis dosarul de insolvenţă, a dispus conexarea acestui dosar cu cel prin care Air Claim, companie care facilitează obţinerea compensaţiilor pentru pasagerii cu zboruri anulate sau întârziate, a cerut deschiderea unui proceduri similare. Pe lângă Air Claim, pe lista creditorilor se află şi Romatsa, Ba­ladei Thirdway Transport SRL (în spatele că­reia se află o firmă din Spania) prin lichi­datorul judiciar Alpha Insolvency IPURL, ALC B378 43309 LLC, Blue Air Technic SRL, Air Claim SA (con­trolată de mai mulţi antreprenori locali), Aeroportul Internaţio­nal Avram Iancu Cluj R. A., dar şi peste 80 de persoane fizice, conform aceleiaşi surse. Doar Air Claim anunţa la începutul acestei luni că are de recuperat de la transporta­torul aerian circa 85.000 de euro, însă dato­riile acumu­late de compania Blue Air sunt de ordinul sutelor de milioane de euro.

Intrarea în insolvenţă a Blue Air Avia­tion vine în contextul în care compania nu mai operează zboruri din 6 septembrie. Com­pania aeriană, controlată la acea vreme de Cristian Rada, avea în septembrie 2022 datorii cumulate de 230 milioane euro (peste 1 mld. lei), sumă în care nu sunt incluşi banii pe care trebuie să îi returneze clienţilor cărora le-au fost anulate zborurile începând cu 6 septembrie.

Statul, prin Autoritatea pentru Admi­nistrarea Activelor Statului, a anunţat anul trecut că va prelua 75% din acţiunile Blue Air, executându-se astfel garanţia pe care a pus-o în joc compania pentru a putea primi ajutorul în valoare de 300 mil. lei în anul 2020. Conform Termene.ro, statul român prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului deţine 75% din acţiunile Blue Air Aviation. Rada Teodor Cristian are 23,8% din acţiuni, în timp ce Airline Invest (în care statul este acţionar majoritar şi Cristian Rada acţionar minoritar) are 1,1% din companie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO