Companii

Blue Air:O grevă a controlorilor de trafic aerian ar aduce companiei pierderi de sute de mii de euro

Blue Air:O grevă a controlorilor de trafic aerian ar...

Autor: Alina Oprea

31.08.2015, 18:38 241

"Compania Blue Air îşi exprimă îngrijorarea cu privire la peste 21.000 de pasageri ce au achiziţionat bilete de avion în prima parte a lunii septembrie şi care pot fi major afectaţi de posibila grevă ROMATSA din data de 1 septembrie. Compania aeriană se va afla în imposibilitatea de recrutare imediată a pasagerilor afectaţi în mod direct în data de 1 septembrie, deoarece zborurile din zilele următoare au grad de ocupare ce atinge frecvent 100% pe rutele operate de Blue Air", se arată într-un comunicat al companiei.

Reprezentanţii Blue Air atrag atenţia că efectele posibilei greve se vor simţi pe o perioadă de cel puţin 7-10 zile.

Un alt factor care creează un impediment major companiilor aeriene în luarea unei decizii de amânare sau anulare a zborurilor şi comunicarea acesteia cât mai urgent către pasageri este perioada nedeterminată a acestei posibile greve, potrivit Blue Air.

"Mai mult, o problemă foarte gravă o constituie românii care şi-au terminat sejurul şi sunt în imposibilitate financiară de a plăti servicii de cazare şi alte cheltuieli necesare perioadei până la care îşi pot relua călătoria cu avionul. O eventuală grevă ROMATSA ar produce în principal un mare disconfort fizic, psihic şi financiar în randul pasagerilor din perioada imediat următoare, precum şi consumarea de eforturi de ordin uman şi financiar în rândul companiilor aeriene, aeroporturilor, agenţiilor de turism, precum şi a altor agenţi economici implicaţi în acest circuit", se mai arată în comunicatul operatorului aerian.

La momentul transmiterii ştirii, reprezentanţii sindicatelor ROMATSA şi cei ai regiei de stat, alături de ministrul Transporturilor, Iulian Matache, negociază prevederile noului Contract Colectiv de Muncă al controlorilor de zbor. Semnarea acestuia ar duce la renunţarea la greva generală anunţată de controlorii de trafic.

Sindicaliştii de la ROMATSA au anunţat luni că au ajuns la un acord cu conducerea privind cele 14 revendicări pe care le-au prezentat, însă greva generală anunţată pentru marţi nu poate fi anulată în absenţa contractului colectiv de muncă.

Liderul Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian (ATSR), Gabriel Tudorache, a declarat pentru MEDIAFAX că în ceea ce priveşte cele 14 revendicări ale angajaţilor ROMATSA negocierile s-au finalizat.

Sindicaliştii au negociat cu conducerea ROMATSA sâmbătă şi duminică, până luni la ora 4.30, reluând negocierile după ora 10.00, a precizat Tudorache.

El a explicat că greva generală nu poate fi anulată, din punct de vedere legal, dacă nu este semnat contractul colectiv de muncă. Documentul ar trebui înregistrat, în cursul acestei zile, la inspectoratul teritorial de muncă.

Însă, sindicaliştii şi reprezentanţii conducerii ROMATSA întâmpină mai multe probleme, a arătat Tudorache. Una dintre acestea constă în faptul că fostul director Aurel Stanciu a creat posturi noi pe care a angajat oameni cu contract pe perioadă nedeterminată, aprobând o nouă organigramă la 1 martie. Acum, în urma negocierilor, s-a revenit la vechea organigramă, însă oamenii angajaţi nu pot fi daţi afară, a spus liderul sindical, precizând că este analizat fiecare caz în parte pentru a putea fi semnat contractul colectiv de muncă.

Gabriel Tudorache a mai spus că angajaţii ROMATSA sunt dispuşi să asigure 50 la sută şi peste din traficul aerian, în caz că nu va putea fi anulată greva generală, şi au comunicat acest lucru Eurocontrol (Organizaţia europeană pentru siguranţa traficului aerian).

"Nu dorim să deranjăm pe nimeni. Nu e nimeni vinovat pentru situaţia în care ne-a adus fostul director general", a spus Tudorache.

Reprezentanţii ROMATSA anunţau duminică că negocierile continuă şi că există premisele găsirii unor soluţii care să ducă la renunţarea la greva generală anunţată pentru 1 septembrie.

Ministrul Transporturilor, Iulian Matache, a cerut vineri sindicatelor ROMATSA, după demisia directorului general Aurel Stanciu, să renunţe la greva generală, apreciind că protestul este inutil şi afectează activitatea din domeniul aerian şi "confortul cetăţeanului".

Tribunalul Bucureşti a decis vineri că intrarea angajaţilor ROMATSA în grevă generală de la 1 septembrie este legală. Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Controlorii de trafic aerian ROMATSA au anunţat luni că vor intra în grevă generală din 1 septembrie, dacă cele 14 revendicări pe care le au nu vor fi soluţionate, ei susţinând că problemele lor sunt "de viaţă şi de moarte" şi privesc siguranţa călătorilor.

Angajaţii ROMATSA l-au acuzat pe directorul Aurel Stanciu că nu a respectat nimic din ceea ce sindicaliştii au stabilit, în scris, cu Ministerul Transporturilor.

Aurel Stanciu şi-a dat demisia, după ce a fost numit în funcţia de secretar de stat la Ministerul Transporturilor, printr-o decizie semnată de premierul Victor Ponta şi publicată pe 25 august în Monitorul Oficial.

În 15 iulie, sindicaliştii ROMATSA au fost în grevă de avertisment, timp de două ore, perioadă în care a fost asigurat doar 33,3% din traficul aerian al unei zile obişnuite.

Aceştia aveau 14 revendicări pe care le solicită în noul contract colectiv de muncă. Printre altele, ei cereau pensionarea la 55 de ani şi introducerea unui articol prin care, după această vârstă, un controlor de trafic să aibă posibilitatea să fie trecut pe un alt post în ROMATSA pe măsura pregătirii lui, în speţă la o direcţie operaţională sau de siguranţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO