Companii

BM Medical City News . Importanţa vizitei la medic înainte să ne apucăm de un sport. „Medicul poate să scoată în evidenţă o patologie cardiovasculară care poate fi precipitată de efortul fizic“

Alexandra Dumitru, medic specialist cardiolog, Enayati Hospital: Sporturile recomandate din punct de vedere cardiovascular sunt cele care cresc frecvenţa cardiacă şi o menţin crescută.

Paul Năstase, medic primar ortoped-traumatolog, Enayati Hospital: Niciodată nu vă duceţi pe pârtie nepregătiţi. Întotdeauna trebuie să aveţi minimum o lună şi jumătate-două luni în care să vă pregătiţi musculatura pentru aşa ceva.

Alexandra Dumitru, medic specialist cardiolog, Enayati Hospital: Sporturile recomandate din punct de vedere cardiovascular sunt cele care cresc frecvenţa cardiacă şi o menţin crescută. Paul Năstase, medic primar ortoped-traumatolog, Enayati Hospital: Niciodată nu vă duceţi pe pârtie nepregătiţi. Întotdeauna trebuie să aveţi minimum o lună şi jumătate-două luni în care să vă pregătiţi musculatura pentru aşa ceva.

Autor: Andra Stroe

17.10.2022, 00:04 162

♦ Sportul ne ajută să dobândim şi să păstrăm sănătatea, însă, practicat în mod necorespunzător, poate avea şi efectul opus.

Paul Năstase, medic primar or­toped-traumatolog la Enayati Hospital, spune că unul dintre cei mai mari duşmani ai unui stil de viaţă sănătos şi, automat, unul dintre cele mai mari riscuri ale nepracticării unui sport este sedentarismul, cu durerile articulare aferente, care ne afectează viaţa de zi cu zi, următoarele pe listă fiind dure­rile legate de aparatul musculo-sche­letal, care sunt în sinergie cu restul cor­pului. „Important este să ieşim puţin din sfera asta de sedenta­rism şi o să constatăm, spre surprinderea multor paci­enţi, că dispar toate aceste neajunsuri. Seden­ta­rismul favorizează de­gra­darea articulaţiilor“, a susţinut el în cadrul emi­siunii BM Medical City News. Foarte predispuşi spre sedenta­rism şi afecţiu­nile aferente sunt în spe­cial pacienţii care au o muncă de birou şi nu prea frecventează sala de forţă sau nu fac activitate fizică. Pe aceştia, Năstase îi sfătuieşte să iasă un pic din sfera lor de confort şi să înceapă o activitate sportivă.

Vorbind despre primul pas pe care trebuie să îl facem când decidem să începem practicarea unui sport, Ale­xandra Dumitru, me­dic spe­cialist cardiolog, Enayati Hos­pital, spune că acesta constă într-o vizită la medic. „Nu de­geaba se cere adeverinţă medi­cală şi când ne înscriem copilul la o activitate sportivă. Me­dicul poate să facă o anamneză atentă şi un istoric medical detaliat care să scoată în evi­denţă o patologie cardio­vascu­lară care poate fi precipi­tată de efortul fizic“, a spus ea în cadrul aceleiaşi emisiuni. 

Deşi „această cifră nu este bazată pe nimic ştiinţific. Dar este un prag pe care foarte mulţi pacienţi îl au ca un fel de trofeu“, Paul Năstase reco­mandă să mergem zilnic 10.000 de paşi, însă din punct de vedere orto­pedic atrage aten­ţia că avem nevoie zilnic de cel puţin o jumătate de oră de activitate fizică. „Paci­enţii care, de exemplu, au o muncă de birou opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână, ar trebui să facă măcar de trei ori pe săptămână o activitate sportivă susţi­nu­tă pentru sănătate.“

Deşi sportul nu declanşează afec­ţiuni cardiace, Alexandra Dumitru atrage atenţia că, practicat necores­pun­zător, poate să precipite o boală cardiovasculară subiacentă.

„Sporturile recomandate din punct de vedere cardiovascular sunt cele care cresc frecvenţa cardiacă şi o menţin crescută. Astfel, se produce un antrenament al cordului şi corpul suportă mai bine orice fel de boală cardiovasculară“, menţionând drept exemplu alergatul, mersul pe bicicletă, înotul, toate făcute cu constanţă.

În zona de ortopedie, cele mai frecvente leziuni apar în schiul alpin şi în sporturile cu pivotare - fotbal, handbal, baschet. „Niciodată nu vă duceţi pe pârtie nepregătiţi. Întotdeauna trebuie să aveţi minim o lună şi jumătate-două luni în care să vă pregătiţi musculatura pentru aşa ceva“, este sfatul lui Paul Năstase.

30 de minute de activitate fizică zilnică, minimul recomandat de medici.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO