• Leu / EUR4.7509
  • Leu / GBP5.5172
  • Leu / USD4.1988
Companii

BNR presează pentru dobânzi şi mai mici la lei şi dă de înţeles că nu vrea un leu mai puternic. Isărescu forţează băncile să dea şi mai mult drumul la bani

Secțiune susținută de Medlife Logo
BNR presează pentru dobânzi şi mai mici la lei şi dă de înţeles că nu vrea un leu mai puternic. Isărescu forţează băncile să dea şi mai mult drumul la bani

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Peste tot în lume, în Europa dar şi în ţările vecine, dobânzile nominale sunt sensibil mai scăzute decât în Ro­mânia şi, în multe cazuri, dobânzi real negative. Din acest motiv am ţinut să menţionăm că, şi cu această scădere de dobândă, având în vedere că trei - patru trimestre vom avea o rată a inflaţiei în jur de zero, rata reală a dobânzilor în România se menţine nu doar pozitivă, dar aş spune în parametrii pe care i-am avut până acum.

Autor: Claudia Medrega

7 mai 2015 1196
Accelerarea relaxării monetare a venit în contextul scăderii anticipate a inflaţiei „în jur de 0%“, al nivelului redus la care au coborât dobânzile în Europa şi al men­ţinerii creditării totale în teritoriul negativ.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat că şi alte bănci centrale au surprins pieţele în ultimele luni şi a afirmat că nu crede că surpriza este chiar aşa mare şi nu este nici neplăcută. Banca centrală este dependentă de informaţii, iar deciziile următoare ale BNR vor fi luate pe baza „informaţiilor primite de la economie“, după cum a indicat Isărescu.

Economia a dat semne de revenire, însă BNR constatat că în piaţă se menţine încă un deficit de cerere. Datele privind creşterea economică din primul trimestru vor fi anunţate în 13 mai.

„Peste tot în lume, în Europa, dar şi în ţările vecine, dobânzile nominale sunt sensibil mai scăzute decât în Ro­mânia şi, în multe cazuri, dobânzi real negative. Din acest motiv am ţinut să menţionăm că, şi cu această scădere de dobândă, având în vedere că trei - patru trimestre vom avea o rată a inflaţiei în jur de zero, rata reală a dobânzilor în România se menţine nu doar pozitivă, dar aş spune în parametrii pe care i-am avut până acum“, a spus ieri Isărescu la briefingul de presă de după şedinţa de politică monetară.

BNR consideră că perspectiva unei rate a inflaţiei apropiate de zero în ur­mătoarele trei-patru trimestre face ca aceste decizii de politică monetară să sti­muleze activitatea de creditare într-o manieră care să sprijine creşterea economică sustenabilă şi, în acelaşi timp, să menţină în teritoriu real pozitiv ratele dobânzilor la depozite. Pe măsură ce BNR a diminuat dobânda-cheie, banii au început să se ieftinească pe piaţa monetară. Însă bancherii s-au grăbit să plă­tească mai puţin pentru depozitele atrase şi au întârziat să ieftinească în acelaşi ritm creditarea, încercând astfel să-şi con­solideze marjele de profit. La sfâr­şitul primului trimestru, soldul creditelor acordate de bănci era de 210 mld. lei (47 mld. euro), în scădere cu peste 3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR.

Analiştii consideră că decizia BNR de a tăia din nou dobânda va descuraja intrările capitalurilor speculative, care ar avea impact asupra aprecierii leului, cu consecinţe nefavorabile asupra competitivităţii exporturilor şi accelerării deflaţiei.

*MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unui business sănătos. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Companii!

Principalele valute BNR - joi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7509
Diferență: -0,103
Ieri: 4.7558
Azi: 4.1988
Diferență: 0,5508
Ieri: 4.1758
Azi: 5.5172
Diferență: 0,5926
Ieri: 5.4847
Azi: 4.2187
Diferență: 0,4189
Ieri: 4.2011