Companii

BNS: Cel puţin un articol din Codul Muncii trebuie modificat în maximum o săptămână

BNS: Cel puţin un articol din Codul Muncii trebuie modificat în maximum o săptămână

Autor: Aurelia Alexa

25.01.2013, 17:24 773

Liderul Blocului Naţional Sindical (BNS) a spus că, după discuţiile cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, Băncii Mondiale şi Organizaţiei Internaţionale a Muncii, că este de acord cu şeful FMI, care ar fi afirmat că România nu mai trebuie să recurgă excesiv la asumări de răspunderi şi ordonanţe de urgenţă.

"Dar îl anunţ că România trebuie să modifice în regim de urgenţă, în maximum o săptămână, măcar un articol din Codul Muncii actual. Vă dau încă un exemplu de o incompetenţă, incoerenţă şi prostie. Avem un tip de prevedere în Codul Muncii şi un alt tip de prevederi în noul pachet de coduri de pe justiţie care se bat cap în cap şi, în momentul de faţă, au creat o confuzie naţională în ce priveşte competenţele de judecare a litigiilor de muncă. La tribunal sau la judecătorii? Pe cale de consecinţă, sute de mii de cetăţeni din România care au litigii de muncă nu ştiu unde să meargă să-şi ceară dreptatea", a explicat liderul sindical.

Dumitru Costin a precizat că este nevoie ca Guvernul, în cel mai scurt timp posibil, să producă, prin odonanţă, această modificare.

"Am făcut deja nota de fundamentare şi am trimis-o premierului, ministrului Mona Pivniceru şi ministrului Mariana Câmpeanu. Sper să ţină cont de problema aceasta. Cred că au şi semnale din teritoriu. Sunt două texte care nu au fost corelate. Asta arată calitatea slabă a celor care au elaborat nişte acte normartive şi le-au impus cu forţa, fără dezbateri cu partenerii sociali şi corpurile profesionale din domeniu. Sunt convins că magistraţii ar fi sesizat şi ar fi spus că avem o problemă", a mai spus Costin.

AFACERI DE LA ZERO