Companii

Boagiu: Sindicatele de la căile ferate ar fi trebuit să facă grevă acum 3-4 ani, nu acum

Boagiu: Sindicatele de la căile ferate trebuia să facă grevă acum 3-4 ani, nu acum

Autor: Andreea Neferu

22.03.2011, 13:34 28

Sindicatele de la căile ferate ar fi trebuit să facă grevă nuacum, ci în perioada 2007-2008, când companiile feroviare nu aveaubugetele aprobate şi acumulaseră datorii, a declarat Anca Boagiu,ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, în cadrul uneiconferinţe legate de lansarea unui proiect de instruire a femeilor,finanţat prin Programul Operaţional Sectorial - DezvoltareaResurselor Umane.

"Atunci ar fi trebuit să îşi ceară drepturile şi să declanşezegreva", a spus Boagiu.

Sindicatele feroviare au intrat săptămâna trecută, miercuri,într-o grevă de avertisment de două ore, din cauza faptului că nus-a semnal contractul colectiv de muncă, dar şi pe fondulposibilelor disponibilizări. Feroviarii au ameninţat că vordeclanşa o nouă grevăvineri, pe 25 martie.

Ministrul a mai spus că în perioada următoare vor fi semnate şicontractele colective de muncă din cadrul celor trei companiiferoviare, CFR SA, CFR Marfă şi CFR Călători, arătând totodată cădatoriile şi penalizările celor trei companii se ridică la circa 1%din PIB. "Există dorinţa de a sprijini companiile, astfel încâtaceste datorii să fie acoperite prin majorare de capital, printr-oschemă de ajutor de stat, dar şi prin acoperirea datoriilor laplata energiei", a explicat Boagiu.

CFR poate majora sau diminua tarifele de călătorie în funcţie denevoile companiei, a mai spus ministrul. "Este libertateamanagementului de a face lucrul acesta", a spus Boagiu. Bugetul devenituri şi cheltuieli al CFR Călători pe 2011 include şi omajorare a tarifelor de călătorie cu 10% începând cu lunafebruarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO