Companii

Bogdan Botezatu, Director of Threat Research and Reporting, Bitdefender: Nu cred că atacurile se vor schimba foarte mult în 2025, doar vor fi mai agresive şi mai rafinate

ZF Cybersecurity Trends 2025

Bogdan Botezatu, Director of Threat Research and...

Autor: Alexandra Cepăreanu

14.05.2025, 13:37 81

Atacurile cibernetice nu se vor schimba foarte mult în 2025, doar vor fi mai agresive şi mai rafinate, consideră Bogdan Botezatu, Director of Threat Research and Reporting, Bitdefender.

„Cred că unul dintre lucrurile care vor juca un rol important în anul care urmează este această restructurare masivă a forţei de muncă din zona de implementare şi modernizare a soluţiilor de securitate. Am observat foarte multe întrebări legate de ce produse vom folosi anul acesta, având în vedere că nu mai avem nici bugetele operaţionale, nici forţa de muncă necesară pentru a întreţine aceste produse secundare, complementare componentei de consiliere în protecţie. În acelaşi timp, vedem o diversificare a ceea ce noi numim „endpoint” – acesta devine din ce în ce mai fluid: satelitul, maşina de acasă, toate devin endpoint-uri. Totul se transformă în următorul impuls, iar toate aceste lucruri vor trebui aduse sub o umbrelă comună, pentru a putea fi protejate într-un mod uniform, deoarece suprafaţa de atac devine uriaşă. Gestionarea acestei suprafeţe este din ce în ce mai dificilă, cu un personal redus şi bugete de securitate limitate. Aşadar, cred că cel mai important lucru este eficientizarea proceselor de securitate din companie, alegerea soluţiilor potrivite şi instruirea echipelor de securitate pentru a face faţă acestor atacuri”, a explicat Bogdan Botezatu în cadrul evenimentului  ZF Cybersecurity Trends 2025.

Alte declaraţii

Zona de automotive este, în general, destul de înfometată după telemetrie. Companiile care produc maşini conectate la internet acumulează cantităţi uriaşe de informaţii, pe care le trimit către baze de date şi servicii de stocare, tocmai pentru că pot diversifica foarte mult pe baza acestor date. De exemplu, compania X, cunoscută ca fiind o companie din domeniul auto, ar putea, la un moment dat, să fie tranzacţionată ca o companie care ajută brokerii de asigurări să realizeze dynamic pricing, adică să creeze un serviciu în care prima de asigurare creşte sau scade în funcţie de stilul tău de condus.

Cred că una dintre predicţiile majore legate de atacurile care se întâmplă deja – şi care se vor intensifica – este construirea unor piloni de dezinformare în societate. Internetul devine din ce în ce mai polarizat, tocmai pentru că inteligenţa artificială care gestionează aceste platforme sociale este antrenată să ne introducă în nişte „găletuşe” mici, în care cunoaşte exact ce facem, cum ne comportăm, la ce reacţionăm şi aşa mai departe. În eşantioane foarte, foarte mici, nu ni se oferă expunerea la mesajul complet sau corect. Practic, nu mai ştim cum arată societatea în ansamblu, pentru că tot ceea ce ni se prezintă online este personalizat strict pentru noi. Există nenumărate bule informaţionale, nenumărate curente de opinie de care nici măcar nu suntem conştienţi, pentru că nu le vedem decât întâmplător – când ajungem pe un alt cont sau când ni se dezvăluie, indirect, prin alegerile noastre. Ni se sugerează ce să cumpărăm, ce să simţim, cum să ne aliniem unor cauze – doar pentru că sistemele ne cunosc foarte bine comportamentul.

Cred că acesta este unul dintre cele mai mari pericole cu care ne confruntăm în prezent: faptul că nici măcar nu suntem conştienţi de cât de adânc merge acest „aisberg” al manipulării şi polarizării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels