Companii

Bogdan Chiriţoiu rămâne la conducerea Consiliului Concurenţei pentru încă cinci în urma aprobării mandatului de către Klaus Iohannis

Bogdan Chiriţoiu

Bogdan Chiriţoiu

Autor: Cristina Bellu

18.06.2021, 15:11 866

Bogdan Chiriţoiu a fost reconfirmat în fruntea Consiliului Concurenţei pentru un mandat de încă cinci ani, după ce preşedinte Klaus Iohannis  a semnat vineri decretul de numire a sa în această funcţie.

Totodată, Dan-Virgil Pascu a fost numit vicepreşedinte, pentru aceeaşi perioadă.

“Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 18 iunie 2021, decretul privind numirea domnului Bogdan-Marius Chiriţoiu ca membru al Plenului Consiliului Concurenţei, în funcţia de preşedinte, pentru un mandat de 5 ani şi decretul privind numirea domnului Dan-Virgil Pascu ca membru al Plenului Consiliului Concurenţei, în funcţia de vicepreşedinte, pentru un mandat de 5 ani” , menţionează un anunţ al Administraţiei Prezidenţiale.

Fost consilier al preşedintelui Traian Băsescu între 2005 şi 2008, Bogdan Chiriţoiu a ajuns în fruntea Consiliului Concurenţei în 2009.

Bogdan Chiriţoiu este doctor în economie (a absolvit ASE), dar şi medic (cu studii la Facultatea de Medicină Carol Davila). Are de asemenea studii de ştiinţe politice realizate la London School of Economics and Political Science (LSE).

Anul trecut, Consiliul Concurenţei a aplicat amenzi pentru mai multe companii din diverse domenii de activitate, asociaţii, dar şi societăţi din România, a căror valoare a depăşit 82,7 milioane euro şi care situează anul 2020 pe locul trei în clasamentul amenzilor totale aplicate de autoritate. Totuşi, peste 40% din valoarea acestor amenzi a fost recunoscută de companii, spun oficialii autorităţii.

În ceea ce priveşte ajutorul de stat din 2020, Consiliul Concurenţei a analizat 129 acte normative sub aspectul incidenţei cu reglementările din domeniul ajutorului de stat.

De asemenea, autoritatea a emis aviz din punct de vedere al conformităţii cu reglementările europene în domeniu pentru de măsuri de ajutor de stat, ce implică fonduri europene şi naţionale în valoare totală de 58,16 miliarde lei, arată datele oficiale.

În 2020 au fost declanşate 13 investigaţii privind posibile încălcări ale legii concurenţei, cu 40% mai mult decât în 2019, arată datele oficiale ale autorităţii. În plus, la sfârşitul anului 2020, Consiliul Concurenţei avea în derulare 33 de investigaţii privind posibila încălcare a legii concurenţei, din care peste jumătate vizează înţelegeri de tip cartel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO