Companii

Bolile asociate fumatului costă România peste 700 mil. euro anual

Autor: Ioana David

22.02.2011, 23:49 108

Iniţiativa Mihaelei Mitrea, deputat al PSD Constanţa, deinterzicere totală a fumatului în spaţiile închise de folosinţăcomună a adus în discuţie legislaţia din România, printre cele maipermisive din Europa, şi sumele cheltuite pentru tratarea bolilorasociate fumatului, care sar de 700 mil. euro.

Costurile implicate de fumat se regăsesc pentru societate însumele cheltuite pentru tratamentul bolilor cauzate de tutun.Conform unor estimări ale companiilor de medicamente, o treime dinîntreaga piaţă este reprezentată de astfel de remedii. Anul trecutpiaţa de medicamente s-a ridicat la 2,2 mld. euro, ceea ce înseamnăcă peste 700 mil. euro s-au cheltuit cu boli care au drept cauzăfumatul.

"Astăzi în Româna, 89 de oameni mor în fiecare zi din cauzafumatului, echivalentul a patru oameni pe oră. La un nefumător,fumatul pasiv creşte riscul bolilor cardiace cu 25% şi alcancerului pulmonar cu 20-30%", se arată în expunerea de motive aManuelei Mitrea, existentă pe site-ul Camerei Deputaţilor.

Cu toate acestea ea menţionează, citând date ale MinisteruluiSănătăţii, că în ultimii ani incidenţa fumatului a scăzut la 27,8%în 2009 de la 35,1% în 2003.

Ce spune legislaţia din România

În prezent fumatul este permis în instituţiile publice în spaţiispecial amenajate, dar care nu pot fi zonele de tranzit, ca deexemplu holurile. Pe de altă parte, în restaurantele, barurile saudiscotecile care au peste 100 mp proprietarii sunt obligaţi săasigure locuri speciale pentru fumători, care nu pot fi mai mari de50% din spaţiu. Pentru localurile mai mici de 100 mp, proprietariipot opta între a organiza întregul spaţiu fie pentru fumători, fiepentru nefumători. În oricare dintre cazuri, proprietarii trebuiesă specifie acest lucru la intrare.

Potrivit unor informaţii de anul trecut, un fumător cheltuieşteanual în medie 2.700 de lei pentru ţigări, iar cei care se gândescsă renunţe iau în calcul în primul rând costul ridicat alţigărilor.

Ministerul Sănătăţii derulează un program de prevenire şicombatere a consumului de tutun, care s-a ridicat anul trecut la5,1 mil. lei (1,2 mil. euro), conform informaţiilor citate derevista BUSINESS Magazin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO