Companii

Boom-ul din imobiliare urca afacerile Altex la 300 mil. euro, peste varful inregistrat in 2005

Boom-ul din imobiliare urca afacerile Altex la 300 mil. euro, peste varful inregistrat in 2005

Click pentru imaginea marita

29.08.2007, 18:17 59

Altex, cel mai mare retailer de produse electronice si electrocasnice din Romania, estimeaza ca va inregistra la sfarsitul exercitiului financiar un profit de 6 milioane de euro, dupa ce pentru anul trecut a raportat o pierdere de 3,9 milioane de euro.
De asemenea, retailerul si-a revizuit estimarea de crestere a businessului pentru acest an, de la 275 de milioane de euro initial, la 300 de milioane de euro.
"Prima jumatate a anului a condus la o scadere a stocurilor deoarece a crescut viteza de rotatie. Cresterea cifrei de afaceri cu 40%, la 300 de milioane de euro, va duce o crestere de pana la 10% a stocurilor, un profit net prognozat la 2% si un EBITDA (profitul inainte de plata taxelor si impozitelor - n. red.) de 15 milioane de euro", a declarat Dan Ostahie, CEO Altex.
Reprezentantii Altex au explicat ca pierderea de 3,9 milioane de euro aferenta anului trecut a fost ocazionata in principal de constituirea provizioanelor pentru stocuri constituite dupa incheierea auditului. "Stocurile constituite anul trecut au ajuns la 75 de milioane de euro, iar dupa revizuirea pretului de raft a fost necesara constituirea unor provizioane de mai mult de 3 mil. euro. Am trecut printr-un proces de reorganizare a costurilor, care au fost inghetate la un anumit nivel. Pentru o cifra de afaceri de 275 mil. euro costurile fixe sunt estimate la aproximativ 20%", a declarat Ostahie.
Planurile Altex pentru 2007 includ consolidarea cotei de piata la un nivel de 26%, care ar putea aduce in 2008 o cifra de afaceri de 350 de milioane de euro, potrivit directorului de operatiuni Altex, Adrian Urda.
"Inceputul lui 2007 ne-a adus perspective mai bune. Este un moment foarte bun pentru economia romaneasca, iar piata se schimba mai ales cand o companie poate fi valorizata astfel", a declarat Dan Ostahie, vizavi de recenta vanzare a companiei Rompetrol catre o companie din Kazakstan.
In primul semestru, Altex a inregistrat o cifra de afaceri de 112 milioane de euro, in crestere cu 25% de la nivelul de 80 de milioane de euro in acelasi interval din 2006, si a anuntat o apreciere de 10% a marjei de profit.
"Schimbarea tehnologiei, care poate fi cel mai bine exemplificata prin cresterea segmentului de televizoare LCD, precum si dezvoltarea proiectelor rezidentiale au dus la cresterea vanzarilor Altex", a spus Ostahie. El a mentionat ca aceleasi cauze vor sta si la baza cresterii pietei de profil la 950 de milioane de euro - un miliard de euro in 2007.
La cresterea vanzarilor Altex in primele sase luni a contribuit si aprecierea vanzarilor pe metru patrat in magazinele din retelele Altex si Media Galaxy. "In 2007 vanzarile pe metru patrat au crescut cu 10-15% fata de 2005. In magazinul Media Galaxy din Mall Vitan (primul magazin Media Galaxy, deschis in 2004 - n.red) vanzarile au ajuns acum la 3.500 de euro/metru patrat, fata de 2.000 de euro acum doi ani", a declarat Rudolf Hornek, director Media Galaxy.
Pana la sfarsitul anului, compania va ajunge la o suprafata de retail de mai mult de 100.000 de metri patrati in urma finalizarii programului investitional de 20 de milioane de euro. Cresterea prognozata pentru anul viitor a redeschis perspectivele de dezvoltare ale retailerului, care vor incepe cu lansarea in comertul online printr-un site specializat.
"In 2008 va urma si planul de expansiune in Bulgaria pe care l-am abandonat in 2005 din cauza rezultatelor. Ne dorim ca anul viitor sa deschidem primul magazin in Bulgaria, program ce va fi finantat din propriul cash-flow", a declarat Ostahie. Acesta a adaugat ca deocamdata nu intentioneaza sa vanda nici o participatie in cadrul companiei pentru obtinerea de fonduri pentru dezvoltare.
"O posibila listare apare in 2009 care ar putea aduce Altex in randul companiilor publice. Tot 2009 poate fi si anul altor feluri de tranzactii", a adaugat Ostahie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO