Companii

Borcea: Am vandut doar afacerea cu butelii, pentru restul sunt in negocieri

Borcea: Am vandut doar afacerea cu butelii, pentru restul sunt in negocieri

Directorul executiv al clubului de fotbal Dinamo spune ca va folosi "cu grija" banii obtinuti din aceasta vanzare

08.08.2008, 20:23 480

Operatiunea prin care olandezii intra pe piata locala de profil a fost autorizata de Consiliul Concurentei. "Am vandut doar buteliile deocamdata, mi-au ramas autogazul si propanul (micul vrac) pentru care oricum sunt in discutii cu mai multe companii interesate. Printre acestea se numara intr-adevar si SHV, care este cel mai mare grup de profil la nivel international", a declarat Cristian Borcea, fara a preciza insa care a fost valoarea tranzactiei si nici numele celorlalte companii cu care se mai afla in discutii pentru vanzarea integrala a grupului de firme pe care il detine pe piata de GPL.
"Noul proprietar nu urmareste decat dezvoltarea ulterioara a companiilor preluate", a mai spus presedintele executiv al Dinamo care a precizat ca va folosi "cu grija" banii rezultati din aceasta tranzactie.
Informatiile legate de negocierile dintre omul de afaceri roman si grupul olandez SHV au aparut inca de anul trecut, surse din piata spunand ca obiectivul lui Borcea este acela de a vinde intreaga companie pentru o suma estimata la aproximativ 40 - 50 de milioane de euro.
Prin intermediul acestei tranzactii, SHV Gas Olanda a preluat controlul unic asupra firmelor SC Crimbo Gas Giurgiu SA, SC Crimbo Gas 2003 Caracal, SC Crimbo Gas Faurei si activelor SC Crimbo Gas Zlatna aferente activitatii de distributie de GPL in butelii. Inainte de aceasta tranzactie, controlul asupra acestor afaceri era detinut de Cristian Borcea si Constantin Rizescu.
"Analiza efectuata de catre Consiliul Concurentei a ilustrat faptul ca operatiunea de concentrare economica nu are ca efect crearea sau consolidarea unei pozitii dominante pe piata relevanta definita, si anume piata distributiei de GPL in butelii din Romania. Astfel, desi aceasta concentrare economica cade sub incidenta Legii Concurentei, nu exista indoieli serioase privind compatibilitatea operatiunii cu un mediu concurential normal", spun reprezentantii Consiliului Concurentei.
Inainte de aceasta achizitie, grupul SHV nu era prezent pe piata locala. SHV Gas Olanda face parte din Grupul SHV, prezent la nivel mondial pe piata de investitii, distributie si de comercializare de GPL, a reciclarii de metale, ridicari agabaritice si transport, energiei regenerabile, investitii in domeniul petrolului si gazelor naturale.
Reprezentantii SHV nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei pentru detalii suplimentare.
Jucatorii din piata spun ca anul acesta afacerile cu GPL vor ajunge la aproximativ 550 de milioane de dolari si vor cuprinde vanzari de peste 500.000 de tone.
Piata de profil este impartita in trei segmente majore si anume piata de butelii care au o cota de 55%, urmata de segmentul de autogaz care are o pondere de 35% din vanzari, dar care detine cel mai important potential de crestere si micul vrac care acopera circa 10% din vanzari.
Luand in calcul aceste valori, nivelul pietei de butelii ar putea ajunge anul acesta la peste 300 de milioane de dolari.
Companiile de profil spun ca odata cu extinderea retelelor de alimentare cu gaze naturale piata de butelii se afla pe un trend descrescator, dar ca la nivelul intregii piete trendul este unul pozitiv, sustinut in special de vanzarile de autogaz.
"Pe piata de butelii, avem o cota de 25%", sustine Borcea. Printre cele mai importante companii care activeaza pe piata de profil se numara Petrom LPG, care concentreaza si activitatile preluate de la Shell Gas Romania, care detine o cota de aproximativ 40%, Butan Gas, cu o pondere de 21%, Rompetrol Gas, care potrivit reprezentantilor companiei ar putea ajunge anul acesta la o cota de 15%.
La nivelul tuturor celor trei segmente, cota de piata a Crimbo Gas este de aproximativ 10%. Alaturi de acesti jucatori, si filialele locale ale unor companii internationale cum ar fi Lukoil sau MOL activeaza pe piata de GPL.
Tranzactia dintre Crimbo Gas si grupul olandez SHV este cel de-al doilea mare deal de pe piata de profil dupa ce anul trecut Shell a decis sa vanda afacerea cu GPL catre Petrom pentru aproximativ 50 de milioane de euro, marcand astfel iesirea completa a gigantului anglo-olandez de pe piata locala.
Inainte de aceasta tranzatie, Shell isi vanduse intreaga retea de benzinarii catre filiala locala a grupului petrolier ungar MOL.
Omul de afaceri Cristian Borcea a mai fost implicat intr-o tranzactie in luna iulie a anunlui trecut cand a decis sa iasa din afacerea cu servicii de curatenie profesionale Romprest Service, care activeaza pe aeroportul Henri Coanda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO