Companii

Boston Consulting Group: Comerţul global ar putea scădea în 2020 cu 20% şi îşi va reveni abia în 2023, cu schimbarea dramatică a distribuţiei; România are nevoie de stimularea investiţiilor străine pentru a profita de noul context

Boston Consulting Group: Comerţul global ar putea...

Autor: Roxana Rosu

16.08.2020, 14:27 921

Comerţul global ar putea scădea în 2020 cu 20%, într-un scenariu de bază care presupune o redresare economică în formă de U a economiilor globale, iar revenirea la nivelul din 2019 este prognozată abia pentru 2023, dar cu o schimbare dramatică a fluxurilor de distribuţie, arată un studiu realizat de Boston Consulting Group (BCG).

Astfel, schimburile comerciale dintre SUA şi China în 2023 vor fi cu aproximativ 15% (aproximativ 128 miliarde de dolari) mai mici faţă de nivelul atins in 2019. Comerţul dintre SUA şi UE va continua să crească, dar cu o rată mult redusă faţă de creşterea de 135 miliarde de dolari din  perioada 2015 - 2019.

Comerţul dintre UE şi China va scădea cu aproximativ 30 de miliarde de dolari din 2019 până în 2023, după ce a crescut cu 124 de miliarde de dolari în ultimii patru ani. 

În acest context nou, Asia de Sud-Est va avea cele mai importante câştiguri, înregistrând creşteri ale comerţului cu două sensuri de aproximativ 22 de miliarde de dolari cu UE, 26 de miliarde de dolari cu SUA şi 41 de miliarde de dolari cu China până la sfârşitul anului 2023, dar tot într-un ritm mai lent decât în perioada ultimilor patru ani.

De asemenea, guvernele se vor concentra pe producţia internă pentru a reduce riscul şocurilor viitoare asupra proceselor de aprovizionare, în special a materialelor şi echipamentelor medicale.

România ar putea profita de aceste schimbări, având în vedere că ea continuă să aibă un avantaj important din punct de vedere al costurilor salariale faţă de Europa de Vest şi chiar şi faţă de multe ţări din Centrul şi Estul Europei: estimările Eurostat arata ca la nivelul anului 2019, costul forţei de munca in Romania era cu 72% mai mic decât media europeana, cu 78% mai mic ca cel din Germania, cu 43% mai mic ca cel din Cehia si cu 28% mai mic ca cel din Polonia. Pe de alta parte, productivitatea muncii din Romania a avut cea mai mare creştere din Europa in ultimii 15 ani, ajungând in 2019 la 73% din media europeana fata de doar 37% in 2005.

In acest context, adoptarea unor politici de stimulare a investiţiilor străine, cuplate cu disponibilitatea relativ mai bună a forţei de muncă din cauza revenirii în ţară a multor români care lucrau în străinătate pot stimula producţia din România, care poate acapara o parte semnificativ mai mare din lanţul valoric în multe industrii, începând de la cea auto pana la sectorul IT şi telecomunicaţii sau chiar în agricultura şi produse alimentare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO