Companii

Brandul „La Moşie“ i-a adus lui Nelu Iordache încasări de 122.000 de euro

Autor: Adriana Rosoga

13.09.2010, 23:05 342

Omul de afaceri Nelu Iordache, proprietarul companiilor Blue Airşi Romstrade, a avut anul trecut, prin intermediul firmei AndanyTrading, afaceri de 109,4 mil. euro, în creştere cu 10% faţă deanul anterior, cu un profit de 200.000 de euro conform datelor dela Registrul Comerţului.

Cea mai mare parte a veniturilor companiei, care are 51 desalariaţi, provine din vânzarea de mărfuri, spun reprezentanţiiAndany Trading, fără a detalia despre ce tip de mărfuri estevorba.

Compania a fost înfiinţată în 2003 cu domeniul de activitate"Cultivarea arbuştilor fructiferi, căpşunilor, nuciferilor şi aaltor pomi fructiferi", însă vânzările de fructe au adus anultrecut rulaje de doar 122.000 de euro, adică sub 0,5% dinbusinessul companiei.

"În anul 2009 s-au livrat circa 80% din fructe şi estimăm pentru2010 o uşoară creştere a livrărilor. Fructele se distribuie înacest moment doar către retaileri. Suntem avantajaţi de faptul cădupă recoltare putem stoca fructele pe perioade mai lungi de timpşi astfel putem furniza marfă de foarte bună calitate, produsă înRomânia şi la câteva luni de la recoltare, luni în care existăcerere de fructe, iar piaţa nu o poate satisface", spune GheorgheRăcaru, director strategie şi dezvoltare al grupului controlat deNelu Iordache.

Ferma pomicolă pe care Nelu Iordache o deţine la AdunaţiiCopăceni, produce cireşe, mere, pere, piersici, prune, zmeură,coacăze, struguri, iar omul de afaceri mai deţine două haleindustriale pentru depozitare, construite în 2007 şi în 2009, înurma unei investiţii de 850.000 de euro care a permis ca 20% dinproducţia din 2009 să poată fi livrată şi în 2010. Anul trecut,Andany Trading a livrat peste 1.000 de tone de fructe cătreretailerii Real, Carrefour, Mega Image, sub brandul La Moşie. Înprezent, suprafaţa fermei pomicole este de 80 de hectare, din care26 de hectare au fost achiziţionate anul trecut, peste 50% dinculturi fiind reprezentate de măr şi cireş. În total, în ultimiişase ani, Nelu Iordache a investit peste şapte milioane de euro îndezvoltarea acestui proiect. "Investiţiile în ferma pomicolă s-auridicat (anul trecut- n. red.) la 170.000 euro. Am investit înextinderea livezii, investiţia urmând a fi amortizată în 15 ani."

Potrivit lui Răcaru, planurile de dezvoltare ale companiei înurmătorii ani au inclus extinderea activităţii în segementul delegumicultură, prin construirea de sere necesare acesteiactivităţi, precum şi finalizarea evaluărilor privind cultivarea deplante tehnice folosibile în industira de medicamente şi cosmetică."În acest scop va fi necesară extinderea suprafeţei fermei, iar înfuncţie de climatul economic vom lua în calcul şi acestsegment."

Extinderea suprafeţei pomicole va continua, mai spune directorulde strategie şi dezvoltare al grupului, însă într-un ritm maiscăzut şi cu mai multă precauţie. "În 2009 am realizat o cifră deafaceri de 122.000 euro. Estimăm pentru 2010 aproximativ aceeaşicifră de afaceri. Menţionăm că plantaţia este tânără şi nu toatăsuprafaţa este pe rod."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO