Companii

Breaking news: Vivre Deco a cerut intrarea în insolvenţă

Breaking news: Vivre Deco a cerut intrarea în insolvenţă

Autor: Tibi Oprea

21.02.2023, 15:02 47427

Retailerul online de mobilă şi decoraţiuni Vivre Deco, primul default de la Bursa de Valori Bucureşti, adică prima companie care a eşuat în a-şi plăti datoriile din cauza problemelor financiare, a cerut Tribunalului Bucureşti deschiderea procedurii de insolvenţă, după ce Instanţa a dispus pe 17 februarie închiderea procedurii de concordat în care compania se afla la solicitarea lui Călin Fusu, Preşedintele consiliului de administraţie şi acţionar majoritar, conform unor documente consultate de ZF.

„Debitorul aflat în stare de insolvenţă este obligat să adreseze tribunalului o cerere pentru a fi supus dispoziţiilor prezentei legi, în termen de maximum 30 de zile de la apariţia stării de insolvenţă. La cererea adresată tribunalului va fi ataşată dovada notificării organului fiscal competent cu privire la intenţia de deschidere a procedurii insolvenţei. (2) Dacă la data expirării termenului prevăzut la alin. (1) debitorul este angrenat, cu bună-credinţă, în negocieri extrajudiciare pentru restructurarea datoriilor sale, acesta are obligaţia de a adresa tribunalului o cerere pentru a fi supus dispoziţiilor prezentei legi, în termen de 5 zile de la eşuarea negocierilor”, spune art. 66 din Legea nr.85/2014.

Astfel, în dosarul nr. 5218/3/2023, înregistrat pe 21 februarie 2023 şi aflat pe Portalul Instanţelor de Judecată, alături de Vivre Deco, în calitate de debitor, apăreau marţi la ora redactării acestei ştiri creditorii Aurel Saramet, Rodica Saramet, Constantin Gîrbou, Cristea Căprioara, Ludmila Iancu, Mariana Loredana Cenuşe, Adriana Pîrsoaga, Gheorghe Radu, Horia Alin Sumurducan, Adrian Daniel Virdol şi Dumitru Virgil Ivan. Informaţiile ZF arată că aceştia ar fi cerut intrarea în insolvenţă după cererea debitoarei.

„(3) Dacă în cursul negocierilor derulate în cadrul unei proceduri de mandat ad-hoc sau de concordat preventiv debitorul ajunge în stare de insolvenţă, dar există presupunerea rezonabilă, bazată pe indicii temeinice, că rezultatele negocierilor ar putea fi valorificate în termen scurt prin încheierea unui acord extrajudiciar, debitorul, de bună-credinţă, trebuie să introducă cererea de deschidere a procedurii în condiţiile şi termenul prevăzute la alin. (2). În caz contrar, debitorul trebuie să introducă cererea de deschidere a procedurii insolvenţei în termen de 30 de zile de la apariţia stării de insolvenţă”, mai arată textul de lege.

Vivre Deco a solicitat închiderea procedurii de concordat preventiv având în vedere că planul de restructurare nu a adunat numărul minim de voturi necesar omologării, conform unui raport publicat la bursă şi semnat de Călin Fusu. Acesta a declarat pentru ZF anterior că „în insolvenţă (faliment) se primeşte zero de către obligatari, având în vedere că activele sunt grevate în favoarea BT şi compania nu ar mai putea avea într-o asemenea procedură alte surse importante decât vânzarea activelor grevate în condiţiile în care insolvenţa va afecta în mod practic afacerea prin prisma clienţilor şi furnizorilor“.

Citiţi aici mai multe detalii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO