»Alegerile prezidenţiale din România costă 1,39 miliarde de lei. Suma totală necesară pregătirii organizării şi desfăşurării alegerilor prezidenţiale din anul 2024 este estimată la 1,39 miliarde în lei, susţine Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al guvernului. El a declarat miercuri după şedinţa de guvern că au fost aprobate normele pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru preşedintele României, în datele de 24 noiembrie 2024, primul tur, respectiv 8 decembrie, al doilea tur. BEC trebuie să stabilească până pe 12 octombrie ordinea candidaţilor pe buletinul de vot. Campania electorală începe pe 25 octombrie şi se termină în 23 noiembrie la ora 7.00.
» Guvernul aprobă patru măsuri pentru a-i ajuta pe fermierii afectaţi de secetă. Un mecanism de asigurare la secetă, modificări la măsura „Creditul fermierul”, suspendarea creditelor cu dobândă mai mare de 2% plus ROBOR şi încadrarea în termenul asumat de finalizare a proceselor verbale de constatare a calamităţii - sunt măsuri pentru sprijinul fermierilor care au intrat la aprobare în guvern, pentru fermieri. Ministrul Florin Barbu a spus că se pune la punct un mecanism de asigurare la secetă a unei suprafeţe agricole de 7 milioane de hectare, reprezentând culturi de toamnă şi primăvară. „Este nevoie de un astfel de mecanism pentru a-i ajuta pe fermierii noştri care se confruntă de la an la an cu secetă puternică. Prin acest mecanism se va asigura o despăgubire de până la 3.000 de lei pe hectar, lucru care va duce, din discuţiile pe care le-am avut cu sistemul bancar, la deblocarea creditării fermierilor români”, a spus ministrul agriculturii înainte de şedinţa de guvern de miercuri, potrivit Mediafax.
» Ministrul energiei: Suntem din nou în faţa unei crize majore a sistemului de termoficare din Capitală. Capitala este din nou în faţa unei crize majore a sistemului de termoficare, o situaţie care afectează viaţa de zi cu zi a bucureştenilor, spune ministrul energiei Sebastian Burduja. „Am prezentat la nivelul Ministerului Energiei mai multe soluţii. Prima şi cea mai importantă este fuziunea ELCEN-Termoenergetica, proces aprobat la nivelul guvernului şi CGMB, iar Ministerul Dezvoltării a promovat deja schimbările legislative necesare. Lucrurile sunt în desfăşurare, iar până la final de 2025 fuziunea ar trebui să fie gata. A doua este modernizarea CET-urilor, pentru care ne străduim să obţinem finanţarea necesară din Fondul pentru Modernizare – bani nerambursabili, un aer mai curat în Bucureşti şi facturi la întreţinere mai mici. A treia este modernizarea reţelei, pentru care am pus la dispoziţie aproape jumătate de miliard de euro, tot din Fondul pentru Modernizare. A patra este energia geotermală, pentru care deja am dat drumul la studiul de fezabilitate, în parteneriat cu SUA”, spune ministrul Burduja, citat de Mediafax.
» Guvernul a aprobat investiţia pentru autostrada Timişoara – Moraviţa. Guvernul a aprobat investiţia pentru autostrada Timişoara – Moraviţa în şedinţa de miercuri. Tot în şedinţa de ieri, miniştrii şi-au dat acordul pentru modernizarea unei magistrale de metrou. „Aprobăm azi două investiţii importante în transport. Autostrada Timişoara – Moraviţa, de 73 de kilometri, este un proiect major în vestul ţării, de 14,5 miliarde de lei, fonduri europene şi naţionale, cu termen de execuţie de patru ani”, a explicat Marcel Ciolacu înainte de şedinţa de guvern, potrivit Mediafax. Al doilea proiect este modernizarea magistralei 4 de metrou din Capitală. „Toate staţiile vor avea noi porţi electronice de acces şi automate de vânzare a cartelelor. Investim peste 160 de milioane de lei şi totul va fi gata în şapte luni”, a spus Ciolacu.