• Leu / EUR4.9459
  • Leu / GBP5.7464
  • Leu / USD4.6730
Companii

Bucurestiul, un oras mai mult negru decat verde

Bucurestiul, un oras mai mult negru decat verde
08.12.2009, 23:08 21

In Europa, doar Sofia, capitala Bulgariei, si Kievul, capitalaUcrainei, polueaza mai mult decat Bucurestiul.

Din 30 de capitale europene studiate, Bucurestiul se situeaza pepozitia 28 la capitolul poluare. Dar, potrivit lui James Watson,managing editor al studiului "European Green City Index", prezentatla Copenhaga de compania germana Siemens, "Bucurestiul nu puteaperforma mai bine de atat pentru moment, si importante suntactinile de maine, nu cele de ieri".

Watson atrage atentia ca in top zece s-au clasat tocmai oraselecele mai bogate din Europa (dupa PIB-ul per capita), orase care auluat masuri serioase pentru protectia mediului si eficientaenergetica. Cu alte cuvinte, chiar daca am fost inscrisi in studiu,nu exista termeni reali de comparatie intre capitala Romaniei sicele ale statelor vest si nord-europene.

"Bucurestiul si Romania in general trebuie sa priveasca spreexemplele altor capitale si state europene, pentru ca experienta siexpertiza altora poate fi foarte folositoare", indeamna Watson.Performantele fiecarui oras participant au fost impartite in optcapitole diferite: emisiile de CO2, energia, constructiile,transportul, colectarea rezidurilor, calitatea apei si aerului, sipoliticile de mediu existente.

Printre codasi la toate capitolele

Suntem ultimii cand vine vorba de proiectele guvernamentale cureferire directa la mediul inconjurator, si cel mai bine (locul 21)ne clasam la capitolul constructii, unde Bucurestiul a fost primacapitala est-europeana care a infiintat (in 2008) un consiliu alcladirilor verzi, care a ridicat standardul de constructie pentrunoile cladiri ridicate.

Ne clasam pe locul 24 in ce priveste emisiile de dioxid decarbon, la un nivel estimat la 5,2 tone/persoana pe an, dar studiulnoteaza in dreptul Bucurestiului doar 1,9 milioane de locuitori,adica doar bucurestenii cu acte. Urcam un loc in clasament, pana pepozitia 23, la capitolul energie, unde suntem obligati sa neconformam la normele europene privind eficienta energetica, si nesituam pe locul 28 la transporturi si la managementul gunoiuluirezidual (479 kg pe cap de locuitor).

Intalnire cruciala la Copenhaga

Astazi, si pentru urmatoarele doua saptamani, liderii mondialivor incerca sa ajunga la un acord privind noile norme de poluareagreate la nivel international, iar principala tema de discutie dela Copenhaga este stabilirea unor noi tinte pentru emisiile dedioxid de carbon ale fiecarui stat in parte.

"Timpul a expirat. S-a terminat cu vorbaria si e timpul pentrudecizii", spune Ritt Bjerregaard, primarul orasului gazda, cel maiputin poluat din Europa.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9459
Diferență: -0,0243
Ieri: 4.9471
Azi: 4.6730
Diferență: -0,3731
Ieri: 4.6905
Azi: 5.7464
Diferență: -0,4073
Ieri: 5.7699
Azi: 4.8803
Diferență: -0,3492
Ieri: 4.8974