Companii

Bulgaria acuză oficial patru companii petroliere, inclusiv Rompetrol şi OMV, de fixarea preţurilor la carburanţi

Bulgaria acuză oficial patru companii petroliere, inclusiv Rompetrol şi OMV, de fixarea preţurilor
16.03.2012, 19:41 494

"Ilegalitatea a constat în încheierea unui acord interzis şi coordonarea practicilor de stabilire a preţurilor, pentru a limita concurenţa pe pieţele en-gros de benzină şi motorină", se arată într-un comunicat al instituţiei.

Companiile au la dispoziţie 30 de zile pentru comentarii, comisia urmând apoi să emită o decizie finală în această problemă.

Autoritatea de reglementare a refuzat să ofere alte detalii, inclusiv perioada în care a avut loc fixarea preţurilor.

Reprezentanţii celor patru companii nu au fost disponibii pentru comentarii.

În august anul trecut, comisia a lansat o investigaţie împotriva diviziei de trading a grupului rus Lukoil, în urma suspiciunilor că a abuzat de poziţia dominantă pe piaţă şi a încheiat acorduri cu concurenţa.

Lukoil deţine singura rafinărie operaţională din Bulgaria, Burgas Neftochim, care asigură peste 60% din necesarul de carburanţi din ţară şi deţine peste 200 de benzinării, cu o cotă de piaţă de 26%.

OMV are o cotă de piaţă de 20% şi 93 de benzinării în Bulgaria, iar Rompetrol circa 70 de staţii, având ca ţintă o cotă de 7%-8%.

Presa din Bulgaria a relatat săptămâna trecută că autoritatea antitrust din Bulgaria a decis să amendeze Lukoil Bulgaria, Naftex Petrol, Rompetrol şi OMV pentru formarea unui cartel în vederea creşterii preţurilor.

În Romania, Consiliului Concurenţei a sancţionat în ianuarie companiile OMV Petrom Marketing, OMV Petrom, Rompetrol Downstream, ENI România, MOL Romania Petroleum Products şi Lukoil România cu amenzi ce cumulează 880,5 milioane lei (205 milioane de euro), reprezentând aproximativ 3% din cifrele de afaceri realizate în anul 2010, în cadrul unei investigaţii pe piaţa carburanţilor.

Consiliului Concurenţei a constatat că există dovezi că respectivele companii s-au înţeles în perioada 2007-2008 să retragă de pe piaţă sortimentul de benzină ECO Premium care le genera sub 20% din vânzări şi reprezenta mai puţin de 5% din cifra de afaceri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO