Companii

Bunica şi Floriol îi ţin încă la distanţă pe urmăritori pe piaţa uleiului vegetal

Vedeţi cum arată topul celor mai mari jucători din zece sectoare de bunuri de larg consum în a zecea ediţie a anuarului ZF Cei mai mari jucători din economie.

Vedeţi cum arată topul celor mai mari jucători din zece sectoare de bunuri de larg consum în a zecea ediţie a anuarului ZF Cei mai mari jucători din economie.

Autor: Gabriel Razi

25.05.2015, 00:03 1310

Francezii de la Expur şi joint-venture-ul americano-portughez Bunge-Prio au luat prim-planul pieţei româneşti de uleiuri vegetale prin interme­diul fabricilor lor de la Slobozia, respectiv Bu­zău şi Lehliu-Gară. Cu brandurile Untdelemn de la Bunica şi Floriol pe frontispiciu, cei doi producători au fiecare în parte cifre de afaceri egale sau mai mari decât rulajele cumulate ale celoralţi trei competitori importanţi locali: Prutul, Ardealul şi Argus.

Diferenţa dintre procesatorii cu capital românesc şi cei multinaţionali este făcută de capacitatea de a pompa lichiditate în piaţa de materie primă şi suficient cash-flow pentru a susţine afacerea în aşteptarea marjelor venite treptat din vânzările din retail.

Pentru multinaţionale, piaţa uleiurilor vegetale este una de interes în condiţiile în care aici este unul dintre cele mai mari consumuri în condiţiile în care populaţia găteşte acasă mult mai frecvent decât în alte ţări europene.

Singura companie care şi-a arătat anul trecut interesul pentru industria locală a uleiurilor a fost Trans-Oil din Moldova, care a plătit 10 milioane de euro pentru fabrica Ultex din Ţăndărei. La începutul anului 2015, ei au început şi construcţia unui siloz în imediata apropiere a unităţii de procesare.

Moldovenii au închiriat şi fabrica de ulei Ulerom din Vaslui, deţinută de Adrian Porumboiu. Cu toate acestea, capacitatea de procesare a ambelor fabrici nu este suficient de mare pentru a putea genera suficient volum astfel încât Trans-Oil să concureze de la egal la egal cu Bunge sau cu Expur.

Industria uleiurilor vegetale a beneficiat de o situaţie confortabilă în segmentul de materie primă în 2014 în condiţiile în care recolta de rapiţă şi cea de floarea-soarelui au fost unele record.

Recolta de rapiţă de peste 1 milion de tone a fost un record istoric absolut, iar cele 2 milioane de tone de floarea-soarelui au plasat România pe primul loc în Uniunea Europeană la acest produs.

Controlul materiei prime este un element critic pentru procesatorii de seminţe oleaginoase, având în vedere că acest element acoperă cel puţin 70% din costurile unei companii din această industrie.

Schimbări potenţiale se prefigurează şi în viitor în industria uleiurilor vegetale, având în vedere că Argus din Constanţa tatonează de mai mult timp oportunităţile din piaţa de fuziuni şi achiziţii, iar unităţile lui Ioan Niculae din Zimnicea şi cea a libanezilor de la Dragalina vor raporta primele rezultate concrete la sfrâşitul anului 2015.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO