Companii

Bursă. Preluarea Azomureş de către Romgaz, consolidarea industrială a anului? „Decât să cari gazul în Austria, mai bine produci aici. Este sănătos pentru noi ca ţară să avem un Azomureş funcţional. Dacă nu se face acum, nu se mai face deloc şi pierdem 70 de ani de tradiţie“. Care sunt principalii parteneri globali ai UE pentru comerţul cu îngrăşăminte chimice

Autor: Roxana Petrescu

17.03.2025, 10:00 577

CLICK AICI PENTRU INFOGRAFICUL CARE ÎNSOȚEȘTE ACEST ARTICOL, DISPONIBIL EXCLUSIV PE ZF CORPORATE

♦ Sunt mai multe motive pentru care oamenii din industria îngrăşămintelor chimice spun că o preluarea a activelor Azomureş, cel mai puternic jucător local din domeniu, de către Romgaz, cel mai mare producător de gaze român, are sens ♦ Gazul din Marea Neagră este valorificat intern, ceea ce se poate traduce în costuri de producţie mai mici, piaţa există aici, dar sunt şi posibilităţi pentru export ♦ Momentul este bun pentru că astfel se asigură continuitatea unei industrii pe care România o cunoaşte bine de 70 de ani, altfel riscă să devină încă o specie dispărută ♦ Mai departe, pentru agricultori accesul sigur la îngrăşăminte la un preţ mai bun este o veste foarte bună ♦ „Nu te poţi gândi strategic la agricultură intensivă fără acces sigur la îngrăşăminte“, explică cei din domeniu.

Romgaz, cel mai mare produ­că­tor de gaze din România, are undă verde pentru a începe procesul de preluare a Azomureş, cel mai mare producător de îngrăşăminte chimice din România, oprit la acest moment. Producţia de gaze a Romgaz aproape se va dubla din 2027, atunci când este programată lansarea producţiei în Neptun Deep din Marea Neagră, astfel că valorificarea internă a acestor cantităţi este văzută ca un vector de creştere pentru companie.

„Aşa cum am anunţat, am dat mandat Romgaz - companie de marcă din porto­foliul Ministerului Energiei şi cel mai mare produ­cător de gaz din România - pentru evaluarea preluării celui mai mare combi­nat de pro­ducţie a îngrăşămintelor pentru agricultura românească, Azomureş. Romgaz a publicat deja un anunţ în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) pentru servicii de consultanţă în evaluarea, negocierea şi achiziţia activelor Azomureş“, a declarat la finalul săptămânii trecute Sebastian Bur­duja, ministrul energiei. Potrivit acestuia, mişcarea urmăreşte diversificarea portofo­liu­lui Romgaz şi extinderea pe un segment de producţie care va da gazului românesc o valoare adăugată mai mare, putând valori­fica inclusiv resursele extrase din proiectul Neptun Deep din Marea Neagră.

„La nivelul anului 2019, România avea un consum total de îngrăşăminte chimice de circa 2,7 milioane de tone, dar cel mai pro­ba­bil anul trecut acesta a ajuns la 1,6 milioane de tone. Au fost ani de secetă extremă şi nici agricultorii nu mai au bani. La noi sunt rate de aplicare mai scăzute faţă de vest şi nu dintr-o necunoaştere, ci pur şi simplu din cauza diferenţei de putere financiară“, spune Gabriel Ionescu, directorul general al companiei SEEFCO, importator şi distri­buitor de îngrăşăminte chimice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro