România are 25 de companii antreprenoriale evaluate la peste un miliard de lei fiecare, valoare pentru care BUSINESS Magazin le-a acordat statutul de unicorni autohtoni. Dintre acestea, trei firme sunt evaluate la peste 25 de miliarde de lei (5 miliarde de euro) fiecare, în timp ce alte patru se încadrează în definiţia clasică de „unicorn” şi anume au o valoare de peste 1 miliard de euro (1 miliard de dolari ori 5 miliarde de lei). Cum se face însă calculul şi la ce contează acest număr?
Termenul de unicorn a apărut în jargonul de business în urmă cu puţin mai mult de un deceniu, pentru a defini start-up-urile (de regulă cele din zona de tehnologie) evaluate la peste 1 miliard de dolari, prag care, la momentul respectiv, era setat suficient de sus pentru ca astfel de firme să fie puţine, iar statutul să fie unul aspiraţional.
Anii au trecut, iar acest club a devenit mai puţin elitist pe măsură ce tot mai mulţi membri şi-au găsit loc în cadrul său, într-o perioadă în care banii au fost mulţi şi ieftini, iar evaluările au fost mult mai generoase decât anterior. Acum, deşi lucrurile s-au mai schimbat, iar prin mediul de business nu mai „aleargă unicorni cu covrigi în coadă”, această denumire a devenit mult mai populară, fiind adaptată variilor contexte şi domenii.
În mediul de afaceri autohton, un mediu tânăr, care abia se află la prima tinereţe capitalistă, BUSINESS Magazin a decis să acorde termenul de unicorn companiilor evaluate la peste 1 mld. lei (200 mil. euro).
Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro