Business sportiv

#superstories. Pariul ZF pe viitorii campioni. Vlad Frăţilă, canoist: Cu ambiţie şi multă disciplină se ajunge la performanţă

12.08.2022, 00:07

♦ Vlad Frăţilă are 11 ani şi se poate mândri deja cu o listă de medalii obţinute la diverse competiţii sportive ♦ La Campionatul Naţional Juniori II şi Cadeţi, el a obţinut două medalii de aur la probele individuale de 500 de metri şi de 200 de metri la canoe, categoria U12.

1.  De ce ai ales să practici acest sport?

Am făcut înot de la doi ani. Şi acolo am avut performanţe, cinci medalii de aur la categoria pe spate şi cinci medalii de argint la categoria pe faţă, unde pierdeam secunde la sărituri. A venit pandemia şi mamei i-a fost teamă să mă mai lase la bazin să nu iau COVID. Căutând alternative, un prieten m-a dus la clubul unde se antrena el la caiac. La acel club se antrenau 2, 3 la caiac şi cei mai mulţi la canoe. Eu am ales canoe căci mi se părea mai greu şi mai interesant.

 2.  La ce vârstă ţi-ai dat seama că ai dori să faci acest sport? Câţi ani aveai când te-ai şi apucat de canoe?

Am lăsat deoparte înotul şi l-am înlocuit cu pagaia în sepembrie 2020 la vârsta de 9 ani. Din prima secundă pe barcă mi-am dat seama că iubesc acest sport.

 3.  Cine te-a sprijinit să urmezi acest drum?

Părinţii mei au fost mereu alături de mine, dar cel mai mare sprijin l-am avut de la Fane Milos, antrenorul meu. Mereu mă încuraja pentru a mă ambiţiona să ajung pe podium.

 4.  Care este costul lunar pentru practicarea acestui sport?

Nu există un cost lunar, pentru că mă antrenez la un club de stat, CSM Bucureşti.

 5.  Cine te sprijină financiar?

Sunt câteva costuri minore suportate de părinţii mei pentru echipamentul SPF pentru vară şi costumul de neopren pentru toamnă sau primăvară.

 6.  Cât de dificil a fost parcursul tău până în acest punct?

Dificil pentru mine a fost începutul, când trebuia să învăţ să îmi ţin echilibrul, aveam şi dureri de genunchi. 

Am fost încurajat şi de antrenor şi de colegii de la club care acum mi-au devenit prieteni. Dar cu ambiţie şi multă disciplină se ajunge la performanţă.

7.Te-ai gândit vreodată să renunţi? Ce te-a motivat să mergi mai departe?

Nu renunţ niciodată la ceva ce îmi face plăcere. Îmi plac competiţiile mai ales când sunt la o pagaie de aurul naţional. Fiecare medalie de aur câştigată mă motivează şi mai mult.

8.Cum reuşeşti să faci faţă şi cu şcoala şi cu antrenamentele?

În timpul şcolii, mă antrenez de trei ori pe săptămână, dar recuperez în vacanţe când mă antrenez zilnic de două ori pe zi. La şcoală am note bune. Am luat evaluarea naţională de clasa a 4-a fără nicio greşeală cu maximul de puncte. Nu am neglijat nici pasiunea mea pentru programare în C++. Sper ca şi din clasa a 5-a să mă descurc la fel de bine cu organizarea timpului.

9.Care sunt sportivii tăi preferaţi?

Locul 1 în sufletul meu îl ocupă Ivan Patzaichin, apoi îl urmăresc pe Lewis Hamilton de la Formula 1 şi pe Lionel Messi de la PSG.

10.Ce titluri îţi doreşti să mai obţii? La ce campionate vrei să mai participi?

Datorită vârstei, pot participa doar la campionatele naţionale unde doresc să îmi menţin locul 1 indiferent de tipul probelor. Apoi, când vârsta şi pregătirea o să îmi permită, sper să mă calific şi la campionatele mondiale. Este minunat să faci un sport cu plăcere. Merită să încercaţi!

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet