Companii

Businessul cu BCA ruleaza 140 mil. euro cu marje de profit de 30-40%

Businessul cu BCA ruleaza 140 mil. euro cu marje de profit de 30-40%

Click pentru imaginea marita

17.11.2006, 21:16 205

Piata de BCA (beton celular autoclavizat) va crestere in acest an cu circa 15% fata de 2005, potrivit estimarilor jucatorilor de pe piata. Ratele de profit ale producatorilor de profil ajung pana la 30-40%, indicand una dintre cele mai atractive afaceri ale momentului.
"Productia de BCA va creste anul acesta la circa 1,9 milioane de metri cubi, in crestere cu circa 10% fata de anul trecut. La aceasta crestere se va adauga o majorare a preturilor de 4,5%", a declarat pentru Ziarul Financiar Florin Ispas, directorul de vanzari al Prefabricate Vest.
Din totalul pietei de BCA, circa 7% este reprezentat de importuri, care sunt derulate in principal de producatorul german Xella. Grupul german a tatonat intens in ultimii ani producatorii locali de BCA de pe piata in vederea unei achizitii, ca alternativa avand importurile sau derularea de proiecte greenfield (de la zero).
Pretul mediu al unui metru cub de BCA poate ajunge la circa 71 de euro, suma care include TVA.
"Pretul BCA-ul depinde foarte mult de evolutia costurilor pentru productia de ciment si var, produse utilizate in procesul de fabricare al betonului celular autoclavizat", precizeaza Ispas. Anul trecut productia totala de BCA vanduta s-a situat la circa 1,7 milioane de metri cubi.
Cresterea pietei de anul acesta a fost resimtita in primele noua luni de producatorii de BCA. Astfel, Celco Constanta, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata, a realizat o cifra de afaceri de 18 mil. euro, in crestere cu 11% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Mai mult, Celco lucreaza cu o marja constanta de profit de circa 35%, peste media pietei.
Celco Constanta este de altfel una dintre cele mai profitabile firme de pe piata constructiilor. Producatorul de BCA a inceput anul trecut o investitie greenfield de 10 milioane de euro, care va integra procesul de productie prin construirea unei fabrici de var.
Celco a fost infiintata in anul 1971, trecand in proprietate privata in 1997. Producatorul de elemente din beton este controlat de familia Dusu, care a preluat compania la sfarsitul anului 2003 si detine in prezent, impreuna cu complexul hotelier Condor din Mamaia, ai carui actionari majoritari sunt tot oamenii de afaceri Niculae si Ion Dusu, peste 75% din titlurile Celco.
Pe de alta parte, producatorul de materiale de constructii Prefab Bucuresti a realizat in primele noua luni o cifra de afaceri de 19,7 mil. euro, in crestere cu 20% fata de anul trecut. Prefab a inregistrat o marja de profit de 10%. Compania produce si comercializeaza produse de balastiera, BCA, grinzi si tuburi de presiune folosite la canalizari si la alimentari cu apa. Firma Romerica International detine 75,6% din actiunile Prefab, restul titlurilor fiind in posesia SIF Muntenia - 12,4% sau a altor actionari - 11,9%.
Rentabilitatea producatorilor de BCA a atras interesul fondurilor de investitii, care tatoneaza puternic piata in cautarea unor plasamente cat mai profitabile.
Astfel, polonezii de la Enterprise Investors au cumparat anul acesta cu circa 35 de milioane de euro producatorul de BCA Macon Deva.
Macon a inregistrat in primele sase luni o cifra de afaceri de 42 mil. lei (circa 11,8 mil. euro), in crestere cu 30% fata de perioada similara a anului trecut. Compania estimeaza pentru 2006 o cifra de afaceri de 28 mil. euro, in crestere fata de nivelul de 23,4 mil. euro raportat anul trecut.
Macon, infiintata in 1963, s-a privatizat in 1994 prin MEBO (Management Employees Buy Out - cumpararea actiunilor de catre conducere si angajati), metoda prin care cele mai multe companii din industria constructiilor au trecut pe sume modice in mainile angajatilor.
Un alt producator de BCA care este detinut de un fond de investitii este Elpreco Craiova.
Compania, controlata de fondul american Broadhurst, a anuntat anul acesta o investitie de 4,5 mil. euro pentru realizarea unei linii de productie a tuburilor de canalizare din beton. Elpreco produce, de asemenea, sisteme de invelitori si accesorii pentru acestea, precum si elemente pentru pavaj.
Un alt producator important de BCA, Simcor SA, detinut de grupul Simcor Oradea, a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 45,3 milioane de euro, in crestere cu aproximativ 20% fata de anul 2004.
Principalii actionari in grupul de firme Simcor sunt omul de afaceri german Stache Lutz, care detine pachete de actiuni majoritare sau de control in aproape toate companiile grupului, si Mihai Voiculescu, conform ultimelor informatii disponibile.


Cifre-cheie
Productia totala de BCA vanduta anul acesta va ajunge la 1,9 milioane de metri cubi, in crestere cu 10% fata de anul trecut
Din totalul pietei de BCA, circa 7% este reprezentat de importuri
Pretul mediu al unui metru cub de BCA este de circa 70 de euro, suma care include TVA
Rentabilitatea producatorilor de BCA a atras interesul fondurilor de investitii, care tatoneaza puternic piata in cautarea unor achizitii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO