Companii

Businessul din industria carnii i-a adus castiguri de 12 mil. euro omului de afaceri Dorin Mateiu

23.01.2007, 13:38 138

Companiile din industria carnii Elit si Mercado din judetul Alba, detinute de omul de afaceri Dorin Mateiu, au inregistrat anul trecut o cifra de afaceri cumulata de 93,6 milioane de euro si un profit net de 12,2 milioane de euro, ambii indicatori consemnand o crestere de 16% fata de rezultatul din 2005.
"Atat cifra de afaceri cat si profitul celor doua companii au inregistrat in 2006 cresteri de 16% fata de rezulatele obtinute in anul precedent", a declarat Dorin Mateiu, actionarul majoritar al celor doua companii.
Elit este specializata in productia de preparate din carne, compania avand doua centre de productie in judetul Alba, la Cugir si Alba-Iulia, in timp ce Mercado deruleaza activitati de productie de materii prime pentru industria carnii, dar si distributie.
Cele doua companii au realizat in 2005 o cifra de afaceri cumulata de 68,9 milioane euro si un profit net cumulat de 8,8 milioane euro, potrivit datelor furnizate de reprezentantii companiei.
Mateiu estimeaza pentru anul 2007 o crestere cu 20% a rezultatelor financiare pe fondul extinderii capacitatii de productie.
Actionarul Elit a urmat trendul actual al pietei si a investit in cresterea capacitatii de productie pentru marirea cotei de piata si ocuparea locului lasat de disparitia jucatorilor locali ale caror capacitati nu corespundeau normelor europene. Astfel in 2006, compania Elit a alocat 12 milioane de euro construirii unei noi fabrici de procesare a carnii in Alba Iulia, cu o suprafata totala de 14.000 de metri patrati si o capacitate de productie de peste 2.000 de tone pe luna.
Elit, unul dintre primii cinci producatori de salamuri din Romania (potrivit datelor AC Nielsen, aferente primului semestru din 2006), a fost infiintata in anul 2002 si are o productie de 1.500 de tone de preparate din carne lunar.
"Noua fabrica a necesitat o investitie de 12 milioane de euro, 1,5 milioane euro fiind fonduri Sapard si 10,5 milioane euro fonduri proprii", a declarat Mateiu.
Producatorul a dublat numarul de angajati in ultimii doi ani, de la 340 cati avea in 2004 pana la 700 de angajati in prezent.
Tot in 2006, compania a mai achizitionat o ferma de porci in localitatea Orastie cu o capacitate de 30.000 de porci si a demarat lucrari de modernizare a grajdurilor. Mateiu estimeaza ca ferma va putea sa functioneze la intreaga capacitate pana la sfarstiul anului 2007.
"In 2007 urmeaza sa construim un abator pentru porc si vita in conformitate cu toate standardele Uniunii Europene. Prin aceste trei investitii vom deveni unul dintre principalii furnizori de mezeluri si carne proaspata pentru toate retelele de magazine din Romania", a spus Mateiu.
Compania comercializeaza peste 150 de produse, prin intermediul unei retele proprii de magazine si distributie prezenta la nivel national. Cea mai mare parte a vanzarilor se realizeaza in Transilvania, Banat si Oltenia.
Mateiu este asociat unic al Mado SRL, companie specializata pe transport intern si international.
Mercado, companie producatoare de materie prima pentru industria carnii cu un numar total de 100 de angajati, a inaugurat anul trecut un nou depozit frigorific cu o capacitate de depozitare de 3.000 de tone.
Compania dispune de asemenea de o retea de distributie proprie, formata din 50 de masini frigorifice cu tonaje cuprinse intre 4 si 20 de tone.
Primii cinci jucatori care domina piata locala a mezelurilor sunt in prezent Cristim Bucuresti, Aldis Calarasi, Angst, Caroli si Tabco-Campofrio, companie care face parte dintr-un grup international detinut de spaniolii de la Campofrio Alimentacion.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO