Companii

ButanGas: Piata va stagna in 2010. Nu se vede o imbunatatire a mediului economic

ButanGas: Piata va stagna in 2010. Nu se vede o imbunatatire a mediului economic
04.11.2009, 23:31 48

ButanGas Romania, unul dintre cei mai importanti jucatori de pepiata locala a distributiei de gaz petrolier lichefiat (GPL), s-aconfruntat in primele noua luni cu o scadere a cifrei de afaceri de24% comparativ cu perioada similara a anului trecut si nu vede vreoameliorare a cererii pentru anul 2010.
Compania a inregistrat in primele trei trimestre ale anului o cifrade afaceri de 188,1 milioane de lei (44,5 milioane de euro) fata denivelul de 247 de milioane de lei (67,8 milioane de euro) dinperioada similara a anului trecut.
"Reducerea cifrei de afaceri a fost generata de reducereapreturilor de vanzare cu amanuntul", explica reprezentantiiButanGas Romania. Comparativ cu primele noua luni ale anuluitrecut, anul acesta barilul de petrol a avut valori mult mai mici,ceea ce a influentat si pretul de vanzare al carburantilor, dar sipe cel al GPL-ului.
Compania a inregistrat totusi o imbunatatire a profitului net,trecand de la pierderi de circa 3,7 milioane de lei (circa
1 milion de euro) la un profit net de 1,35 milioane de lei (0,3milioane de euro).

Buteliile si autogazul, marii perdanti
Compania spune ca cele mai afectate segmente ale pietei au fostlivrarile de butelii si cele de autogaz care au scazut cu 10% inprimele noua luni ale anului. Singurul segment al pietei care s-apastrat constant este cel reprezentat de micul vrac (propan).
"Dupa estimarile noastre piata totala de GPL a scazut cu 8%", spunreprezentantii companiei.
ButanGas crede ca sfarsitul anului nu va aduce modificari majore inpiata, mentinandu-se trendul de scadere, vanzarile de propan fiindsingurele care ar putea fi impulsionate de racirea vremii. "Credemca piata va stagna la nivelul anului 2009, deoarece nu se intrevedeo imbunatatire a mediului economic in anul 2010", precizeazareprezentantii ButanGas.

Investitii de 3 mil. euro
Compania a investit in primele noua luni ale anului 3 milioane deeuro in extinderea retelei, in lucrarile initiale pentrudezvoltarea unui proiect de tip greenfield pentru o noua statie deimbuteliere a GPL, precum si in sisteme IT. Piata locala de GPLeste evaluata la circa 400 de milioane de dolari in acest moment,iar anual se comercializeaza aproximativ 500.000 de tone.
Principalii concurenti ai ButanGas Romania sunt companiile deprofil puse pe picioare de cei mai mari jucatori din piatapetroliera, respectiv Petrom prin intermediul Petrom LPG siRompetrol prin intermediul Rompetrol Gas.
Potrivit celor mai recente date din partea companiilor, RompetrolGas a ajuns anul trecut la afaceri de 117 milioane de euro, de treiori mai mari comparativ cu 2007, un factor important al acesteicresteri fiind preluarea segmentului de autogaz din cadrul Crimbo,afacere dezvoltata de presedintele executiv al clubului de fotbalDinamo.
Petrom LPG avea la finalul anului 2008 afaceri de circa 94 demilioane de euro. Reprezentantii companiei au explicat carezultatul ar fi ajuns la circa 150 de milioane de euro, dacaintegrarea operatiunilor Shell Gas Romania, afacere cumparata dePetrom cu 51 de milioane de euro in 2007, ar fi fost valabila de lainceputul lui 2008. Finalizarea acestui proces a avut loc insa abiala sfarsitul anului trecut, respectiv in luna noiembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO