Două branduri de fashion, respectiv Mariella Burani şi Alb şiNegru, au renunţat la spaţiile comerciale de pe Calea Victoriei,cunoscută ca fiind singura arteră comercială "de lux" comparabilăcu marile bulevarde ale capitalelor europene.
Dacă buticul Mariella Burani, brandul adus la nivel local de AlsaBoutiques, companie care deţine franciza şi pentru Max Mara,Ermenegildo Zegna sau Pal Zileri a fost închis luna trecută dincauza problemelor financiare ale companiei la nivel mondial, Albşi Negru a renunţat la spaţiul de lângă hotelul Radisson Blu, încare a activat în ultimii ani.
"Am renunţat la brandul de lux după ce grupul Mariella Burani aavut probleme financiare la nivel global şi a intrat în insolvenţă.Vom păstra buticul Marella, deschis în acelaşi timp lângă MariellaBurani, întrucât acest brand face parte dintr-un grup solid, MaxMara", a declarat Daniel Rosner, manager al Alsa Boutiques.
Nemulţumiţi de chirii
În 2008 Alsa Boutiques şi-a îmbogăţit portofoliul cu cele douăbranduri de îmbrăcăminte pentru femei, Mariella Burani şi Marella,ambele fiind reprezentate de magazine deschise în apropiereamagazinului Victoria de pe Calea Victoriei.
Chiar dacă Rosner afirmă că motivele închiderii nu au fostdeterminate de piaţa românească, multe branduri renunţă laspaţiile de pe Calea Victoriei din cauza chiriilor considerate încontinuare ridicate, în ciuda faptului că nivelul chiriei a scăzutcu circa 60% faţă de 2008, potrivit companiei de consultanţăimobiliară MORE Real Estate Services.
Alb şi Negru, reţeaua de retail controlată de creatoarea de modăAgnes Toma şi de Gabriel Moraru, este un ultim exemplu. Potrivitunor surse din interiorul companiei, firma a renunţat la spaţiu"din pricina inflexibilităţii proprietarilor în ceea ce priveştechiria, mai ales că vânzările au scăzut în perioada crizeifinanciare". Acţionarii magazinului Alb şi Negru nu au putut ficontactaţi pentru comentarii până la închiderea ediţiei.
"Se observă o îmbunătăţire semnificativă, care a determinatbranduri de lux ca Gucci sau Emporio Armani să aleagă două spaţiicomerciale pe care le vor deschide la sfârşitul anului", spuneRosner.
Calea Victoriei este împărţită în trei zone, două dintre acesteafoarte bune din punct de vedere comercial, iar a treia, aproape dePiaţa Victoriei, secundară, potrivit MORE Real Estate Services."Mulţi retaileri au deschis magazine în 2007 şi 2008 numai pentrupublicitate. Decât să plătească 10.000 - 20.000 de euro pe lunăpentru publicitate TV sau prin alte canale media, au preferat sădeschidă un magazin pe care să îl observe sute de şoferi, înfiecare zi. După ce au pierdut sume de bani considerabile, aurealizat că un magazin care nu îţi acoperă cheltuielile se vaînchide", este de părere Ilias Papageorgiadis, CEO al MORE RealEstate Services.
Peste 100 euro/mp în anii de boom
Un alt motiv pentru care jucătorii de fashion se retrag este dat defaptul că zona nu deserveşte cu adevărat nevoile în materie decumpărături majore, iar accesul la parcare este dificil.
"Majoritatea persoanelor cu posibilităţi financiare crescute nu îşifac cumpărăturile în această zonă. Însuşi traficul este slab şi nupoate susţine magazine cu cheltuieli mari. Proprietarii au devenitmai flexibili comparativ cu trecutul, însă există încă mulţi carepreferă să îşi păstreze proprietăţile goale, în loc să reducăcostul chiriilor, conform tendinţelor actuale", spunePapageorgiadis.
Înainte de criza financiară magazinele de fashion aveau chiriicuprinse între 100 şi 130 euro/mp lunar, unele tranzacţiifăcându-se şi cu 150 euro/mp. Companiile de consultanţăimobiliară spun că în 2008 proprietarii au cerut şi 180 - 250euro/mp.
Un alt retailer care a închis anul acesta un alt magazin pe acelaşibulevard este Steilmann, care a luat această hotărâre pentru că"veniturile nu mai acopereau cheltuielile". Intenţia retaileruluieste de a închiria spaţiul.