Companii

Camelia Bazac: Jumatate dintre cei care isi cumpara Ferrari vin cu banii jos

Camelia Bazac: Jumatate dintre cei care isi cumpara Ferrari vin cu banii jos

Camelia Bazac, directorul general al companiei Forza Rossa, sotia actualului ministru al sanatatii Ion Bazac: Anul acesta am primit o cota de 25 de masini, pentru ca s-a vazut potentialul pietei. Tot 25 de masini vom avea si in 2010.

20.08.2009, 20:00 538

Camelia Bazac, directorul general al Forza Rossa, spune ca vanzarile marcii Ferrari, care comercializeaza masini cu preturi intre 200.000 si 350.000 de euro, nu au inregistrat o scadere pe fondul crizei financiare, fiind deja vanduta cota importatorului si pe anul urmator.
La aproape un an si jumatate de la deschiderea oficiala a primului showroom Ferrari din Romania si totodata din Europa de Sud-Est, vanzarile marcii italiene, una dintre cele mai cunoscute din lume, nu par afectate de criza financiara, cotele alocate pietei locale fiind deja vandute aproape integral si pentru 2010.
"Impactul crizei financiare asupra vanzarilor Ferrari a fost minim. Anul acesta vom livra 25 de masini. O mica dificultate s-a inregistrat la nivelul posibilitatilor de finantare. Vom continua inclusiv deschiderea unui Ferrari Store pe Calea Victoriei, spre sfarsitul acestui an", a spus Camelia Bazac, directorul general al companiei, sotia actualului ministru al sanatatii Ion Bazac.
Ion Bazac a parasit functia de presedinte al companiei, la care detine 47,5% din actiuni, la sfarsitul anului trecut, cand a preluat portofoliul de la sanatate. Pozitia de presedinte al Forza Rossa este detinuta acum de Stefano Albarosa, directorul executiv al grupului italian Cefin, care detine si el 47,5% din actiunile importatorului. Camelia Bazac detine 5% din Forza Rossa.

Pentru colectionari
In cazul Ferrari, se poate spune chiar ca situatia economica actuala a avut un efect pozitiv asupra vanzarilor, in contextul in care clientela care alege sa achizitioneze un astfel de automobil este mai mica.
Automobilele Ferrari sunt in general achizitionate in special de colectionari, datorita valorii lor care creste in timp datorita productiei scazute.
Cel mai faimos colectionar Ferrari din mediul de business este Ion Tiriac, care detine un model Testarossa din 1991 si un 400 GT din 1976, dar si un California nou. Michael Schumacher, de sapte ori campion mondial la Formula 1 si care dupa ce s-a retras din activitatea competitionala contribuie la proiectarea noilor modele Ferrari precum F430 Scuderia, California si noul 458 Italia, va veni la Bucuresti in cadrul unui eveniment organizat de Forza Rossa, importatorul Ferrari pe piata locala.
Schumacher ar fi astfel cel de-al doilea pilot de Formula 1 care ar vizita Romania, dupa David Coulthard, pilotul echipei F1 Red Bull.
"Ne-am gandit sa-l aducem in Romania pe Michael Schumacher. Nu vrem sa oferim mai multe detalii acum, dar sper sa avem un eveniment la care sa-l avem ca invitat", a spus Camelia Bazac.
De asemenea, au mai fost si clienti mai prudenti, care au amanat achizitia unui model actual si asteapta o noua generatie.
Forza Rossa colaboreaza pentru finantarile prin leasing cu Afin Leasing, parte a Grupului Cefin, care detine aproape jumatate din actiunile importatorului Ferrari.
"Proportia dintre cei care cumpara cash si cei care cumpara in leasing s-a mentinut la acelasi nivel, de 50-50. In plus, tot mai multi clienti vad un Ferrari ca o investitie, mai ales daca achizitioneaza un model dintr-o serie limitata, al carui pret creste in timp", a spus Camelia Bazac.

Cum (nu) a reusit criza sa afecteze vanzarile Ferrari - VIDEO


In afara de importul de masini noi, Forza Rossa va demara si o activitate legata de modelele de colectie Ferrari, atat la nivel de import, cat si de service.
"Am importat nu numai masini noi, ci si un Ferrari de colectie - una singura pana acum. Tot la capitolul masini de colectie se incadreaza si F430 Scuderia Spider care se va asambla in 499 de unitati, din care am obtinut o majorare a cotei de la unu la trei masini".
Modelul de colectie este un Ferrari 330 GT din 1967, care a fost adus la comanda. Pretul masinii a fost de 68.000 de euro, la care se adauga investitiile in reconditionarea acesteia.
Ferrari dispune de un departament specializat pentru masinile de colectie, unde exista scheme tehnice pentru toate piesele acestora, pentru ca acestea sa poata fi refacute.
"Si in Romania avem in plan, printre alte proiecte, sa dezvoltam un departament specializat pentru oldtimere, deoarece avem clienti care detin colectii de modele Ferrari", a subliniat Bazac.

Depasesc cota alocata
Anul trecut Forza Rossa a livrat pe piata locala 15 modele Ferrari, dupa ce initial primise o cota de sapte masini.
"Anul acesta am primit o cota de 25 de masini, pentru ca s-a vazut potentialul pietei. Tot 25 de masini vom avea si in 2010. In momentul in care am deschis showroomul, aveam in derulare 48 de comenzi, iar in prezent sunt aproximativ 40", a subliniat Bazac.
Pana in luna iulie inclusiv Forza Rossa a livrat pe piata locala 16 modele, dintre care sase coupe-cabriolete California, doua 612 Scaglietii, al caror pret se apropie de 300.000 de euro , dar si un 599 GTB Fiorano HGTE in editie limitata, al carui pret este de aproximativ 320.000 de euro.
Spre comparatie, Lamborghini nu a livrat oficial nicio masina in acest an, iar Bentley cinci modele.
Dintre clientii Ferrari, nu toti sunt din Bucuresti. Spre exemplu, modelul 599 Fiorano HGTE, in valoare de 320.000 de euro, a fost livrat la Pitesti.
"Din cele 16 livrate in prima parte a acestui an, sase au fost livrate in tara. Iar din cele noua ramase, sase raman in Capitala", a subliniat Camelia Bazac.
Pentru acest an Camelia Bazac estimeaza afaceri de aproximativ 8 milioane de euro, dintre care un milion de euro va proveni din activitatea de service.
"Anul viitor ne asteptam la afaceri de peste 8 milioane de euro, in contextul in care se vor adauga si afacerile generate de Ferrari Store, in afara de cele ale showroomului Forza Rossa", a spus Bazac.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO