• Leu / EUR4.9471
  • Leu / GBP5.6906
  • Leu / USD5.0130
Companii

Camelia Şucu atrage fonduri UE pentru ferme şi schimbă numele Pieţei de Gros în Abundia

Camelia Şucu atrage fonduri UE pentru ferme şi schimbă numele Pieţei de Gros în Abundia

Camelia Şucu. Foto: Silviu Matei

Autor: Mădălina Panaete

06.09.2012, 00:06 8927

Camelia Şucu, cunoscută prin intermediul afacerii cu mobilă de lux Class Living, a investit aproximativ 5 mil. euro în Piaţa de Gros, proiect pe care îl dezvoltă din 2010, dar spune că sumele se vor dubla.

Totodată, Camelia Şucu care în ultimii ani a declarat că vrea să-şi diversifice afacerile, a mai investit în ferme de vaci şi a depus proiecte pentru a atrage bani europeni atât pentru ferme, dar şi pentru dezvoltarea Pieţei de Gros. "Am definitivat strategia pentru Piaţa de Gros care se va numi Abundia şi am depus două proiecte pentru a atrage fonduri europene pentru dezvoltarea acesteia, unul de 1,5 milioane de euro, iar celălalt de 2,8 milioane de euro", a spus Camelia Şucu. Ea a menţionat că banii vor fi folosiţi pentru modernizarea depozitelor şi construirea de noi hale în Piaţa de Gros.

Piaţa, situată în zona Berceni, are o suprafaţă de 12 hectare şi 25.000 mp construiţi şi este ocupată în proporţie de 85%, iar Camelia Şucu vrea să facă în acest loc "singurul pol de aprovizionare business to business" cu legume.

Pe lângă acest proiect, ea mai are o fermă de legume în judeţul Tulcea şi are în plan deschiderea a două ferme de vaci. Pentru aceste două ferme a făcut deja proiectul pentru atragerea de fonduri europene, însă aşteaptă parteneri cu know-how. "M-am întâlnit cu două companii, una din Franţa şi una din Argentina pentru investiţii în agricultură".

În ceea ce priveşte industria de mobilă de lux, Camela Şucu spune că anul acesta afacerile merg mult mai rău decât în 2011. "În România luxul a avut de suferit mult mai mult decât în celelalte ţări", a afirmat Camelia Şucu, adăugând că piaţa românească este atipică pentru că este o piaţă tânără pe acest segment. "Dacă la nivelul anului 2008 un consumator era dispus să cheltuie cel puţin 20% din valoarea apartamentului pentru a-l mobila, acum şi 10% este foarte mult." Class Mob SRL, companie care operează brandul Class Living, a avut anul trecut o cifră de afaceri de 7 milioane de lei (1,7 mil. euro) şi a înregistrat o pierdere de peste 5 milioane de lei, dar Şucu aşteaptă o revenire a afacerii la sfârşitul anului 2013.

Medic de profesie, Camelia Şucu a începutul afacerile în domeniul mobilei la începutul anilor '90 împreună cu soţul ei Dan Şucu. În 2007, când cei doi au divorţat, ea a vândut acţiunile Mobexpert pe care le deţinea pentru aproximativ 40 de milioane de euro, dar a rămas acţionar unic la Class Living. Ea mai deţine şi magazinul Natuzzi pe care l-a mutat în 2010 din zona Unirii în Pipera din cauza chiriilor mari din acea zonă. "Vom restrânge cheltuielile până când consumul va reporni", a afirmat Şucu, adăugând că în primele şase luni vânzările din magazinul Natuzzi s-au menţinut în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Întrebată cum a fost influenţat businessul de criza politică, Camelia Şucu a spus că "totul a fost blocat".

Producţia de mobilă ar putea creşte anul acesta

Mihai Toma, secretar general la Asociaţia Clubul Român de Mobilă (ACRM), estimează anul acesta o creştere cu 5-7% a producţiei de mobilă din România, după ce anul trecut s-a situat la 1,8 miliarde de euro, 75% din aceasta ajungând la export. "Creşterea preţului energiei electrice va afecta nesemnificativ preţul mobilei", a spus Toma. El a mai spus că cifra de afaceri a membrilor ACRM este de 36 milioane de euro.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9471
Diferență: -0,0182
Ieri: 4.9480
Azi: 5.0130
Diferență: -1,1477
Ieri: 5.0712
Azi: 5.6906
Diferență: 0,4253
Ieri: 5.6665
Azi: 5.0700
Diferență: -0,8584
Ieri: 5.1139