Companii

Camera de Comerţ şi Industrie a României: Aproape 16.000 de firme cu capital turcesc au fost înregistrate în România pe final de 2019. Volumul total al schimburilor comerciale româno-turce s-a ridicat la peste 6 miliarde de dolari

Camera de Comerţ şi Industrie a României: Aproape...

Autor: Mihai Gongoroi, Mediafax

06.02.2020, 17:52 647

La 31 decembrie 2019, în România erau înregistrate 15.832 firme cu capital turcesc, reprezentând 7% din totalul firmelor cu capital străin din ţara noastră - locul 3, după Italia şi Germania -, cu un capital social subscris în valoare de 812 mil. de dolari, arată un comunicat al CCIB.

Potrivit Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), valoarea capitalului subscris al celor 15.382 de firme turceşti din România plasează Turcia pe locul 16 între statele investitoare în ţara noastră. Totodată, volumul total al schimburilor comerciale româno-turce în primele 11 luni ale anului 2019 (date disponibile) a fost de 6,2 miliarde dolari, din care 2,2 mld. dolari export şi 4 mld. dolari import.

Reprezentanţii CCIB au avut joi o întrevedere cu Sude Gürcan, consilier comercial în cadrul Ambasadei Republicii Turcia în România, sosită recent la post în ţara noastră, iar principalul obiectiv al întâlnirii l-a constituit identificarea unor modalităţi concrete care să conducă la consolidarea şi dezvoltarea relaţiilor dintre cele două ţări, atât în domeniul economic, cât şi în cercetare şi în sectorul academic.

În cadrul întâlnirii, Sude Gürcan a apreciat că, pe lângă reactivarea colaborării între organizaţiile camerale din cele două ţări, următorul pas poate viza organizarea unor întâlniri sectoriale la nivel economic.

Turcia este principalul partener comercial al României între statele din afara Uniunii Europene (UE) şi pe locul şase în general. La export, Turcia reprezintă principala piaţă de absorbţie a mărfurilor trimise din România în spaţiul extracomunitar şi a noua piaţa în general, iar la import a doua piaţă de provenienţă a mărfurilor intrate în ţara noastră din afara UE (după China) şi a şaptea piaţă în general.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO