Companii

Campioni în business: cum au făcut în cinci ani doi timişoreni afaceri de 5 milioane de euro din producţia de perne şi pilote

Autor: Mirabela Tiron

17.11.2011, 00:00 2020

Claudiu Stepan, 35 de ani, şi Cristian Badea, 33 de ani, au pus bazele unui business în producţia de perne şi pilote în 2006 în satul Covaci din judeţul Timiş, reuşind prin poziţionarea pe o nişă particulară să ajungă la afaceri de 20,9 milioane de lei (4,9 milione de euro) anul trecut.

Super Ball, firma celor doi, s-a numărat printre câştigătorii din categoria companiilor cu afaceri de 20-40 milioane de lei din zona de vest a ţării. Evenimentul organizat de Ziarul Financiar, Enterprise Investors şi BCR, cu sprijinul fundaţiei Triple Helix a scos în faţă antreprenorii locali care au reuşit să construiască afaceri cu rate importante de creştere în zona de vest a ţării. Premiile au fost acordate companiilor care au înregistrat cele mai mari rate de creştere a afacerilor în perioada 2008-2010. Perioada coincide cu cei doi ani de declin puternic al economiei româneşti, perioadă în care economia a scăzut cumulat cu peste 10%. Ieri a avut loc la Iaşi conferinţa "Campioni în business".

Astăzi Campioni în business premiază la Iaşi cele mai dinamice companii din Moldova.

Cum au reuşit cei doi antreprenori să dezvolte un business de milioane de euro?

Producătorul de perne şi pilote Super Ball Timiş a avut o creştere pe timp de criză de 78%. Dacă în 2004 şi 2005 compania a avut ca obiect de activitate intermedierea în comerţul cu produse diverse, din 2006 obiectul de activitate s-a schimbat în fabricarea de textile neţesute, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

"Înainte de-a pune bazele acestei companii alături de partenerul meu am lucrat într-o firmă care producea vată sintetică pentru canapele şi perne. Am vrut să dezvolt anumite produse în cadrul companiei, însă cum nu mi s-a oferit această oportunitate am hotărât să fac acest lucru în cadrul propriei afaceri", spune Claudiu Stepan, de profesie inginer economist.

Aşa au început cei doi să producă şi să vândă pe piaţa de business to business umpluturi pentru perne şi canapele. Anul trecut compania Super Ball a ajuns la o cifră de afaceri de 20,9 mil. lei (4,9 mil. euro) şi un profit de 786.019 lei (187.000 euro), la un număr de 78 de angajaţi anul trecut, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

Cu bani de la bancă, dar şi din surse proprii, Claudiu Stepan şi Cristian Badea au ridicat o unitate de producţie în satul Covaci (Timiş) în care se produceau umpluturi de canapele, perne, pilote şi alte articole pentru industria mobilieră. La un an jumătate cei doi au decis să tripleze capacitatea de producţie şi au mutat unitatea de producţie în satul Orpişoara.

"Sunt câteva direcţii pe care ne-am dezvoltat: cel al articolele de casă, livrăm produsele către marii retaileri de mobilă, cel al articolelor industriale şi al articolelor semifabricate pentru paturi sau cărucioare de copii", a spus Claudiu Stepan. Materialele sunt importate din toată lumea, în special din Asia.

Brand propriu şi primele magazine

Produsele companiei sunt destinate atât industriei producătoare de mobilier (perne de tapiţerie), industriei hoteliere (lenjerii de pat, perne, pilote), dar şi micilor consumatori de produse de uz casnic (perne, lenjerii de pat, pilote). Antre­prenorii au creat şi propria marcă, Green Future, sub care au început să îşi vândă produsele. Mai mult, ei au dezvoltat două magazine de prezentare a produselor în Capitală.

"Ne-am poziţionat pe o nişă par­ticulară, pe care concurenţa practic nu exista la începutul activităţii noastre. Am diversificat mereu produsele şi ne-am adaptat la condiţiile de pe piaţă."

Claudiu Stepan susţine că firma a rămas pe creştere datorită schimbării strategiei şi inovării în gama de produse. "Până la sfârşitul anului aşteptăm afaceri de 30 de milioane de lei, iar în ceea ce priveşte profitul, sperăm să ieşim măcar pe zero din cauza investiţiilor făcute în tehnologie."

Astăzi Campioni în business premiază la Iaşi cele mai dinamice companii din Moldova

"Cei cu businessuri mici se chinuie Şi sunt asaltaŢi de organele de control, nu multinaŢionalele care lucreaz cu zeci de avocaŢi"

Deşi afacerea celor doi timişoreni a avut un avans considerabil în ultimii ani, cei doi, care lucrează de dimineaţă până seara în susţinerea businessului, nu au fost feriţi de dificultăţi. "Este foarte greu să faci afaceri în România. În primul rând, cea mai mare dificultate a fost creată de majorarea TVA-ului. Noi, de exemplu, încasăm banii după 90 de zile de la livrarea mărfii, însă dacă întârziem puţin cu plata TVA-ului nu ne înţelege nimeni de la Finanţe." El mai spune că la o mică întârziere încep să sune telefoanele de la Ministerul de Finanţe şi să curgă ameninţările cu blocarea conturilor.

Mai mult, Stepan menţionează că toţi cei care vin în control, fie Garda Financiară, Inspecţia Muncii sau cei de la calitate, vin doar pentru a căuta nereguli şi a da amendă.

"Niciunul dintre ei nu mi-a spus: aveţi o săptămână să vă rezolvaţi aceste neconformităţi, dacă era cazul de aşa ceva, ci au ales să dea amendă. Cum noi nu ne-am angajat ca multinaţionalele avocaţi sau un departament juridic, bineînţeles că mai apar şi lucruri neconforme din necunoaşterea integrală a legislaţiei care se schimbă de la o zi la alta. Tot cei cu businessuri mici se chinuie şi sunt asaltaţi de organele de control, nu multinaţionalele care lucrează cu zeci de avocaţi", a concluzionat Claudiu Stepan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO