Companii

Cancerul, combatut cu medicamente, terapie genetica si nanotehnologie

13.11.2003, 00:00 77



Grupul farmaceutic Roche a anuntat omologarea, in Uniunea Europeana, a medicamentului sau Bondronat, destinat pacientilor bolnavi de cancer de san cu metastaze osoase, informeaza AFP.



Conform Roche, aceasta recomandare creste "semnificativ numarul pacientilor de cancer care pot obtine avantaje de pe urma tratamentului cu Bondronat".



In opinia doctorului Stefan Manth, directorul programului oncologic al Roche, acest medicament este "singurul biofosfonat care a dovedit o calmare importanta a durerilor determinate de metastaza osoasa, pe o perioada de doi ani, ceea ce reprezinta o ameliorare semnificativa a calitatii vietii pacientilor".



Un nou mod de a ucide tumorile inoperabile este oferit de "nanoparticulele" cu aur, care nu afecteaza tesutul din jur, conform unui studiu citat de The Telegraph.



Particulele, care sunt formate din sticla invelita in aur au un diametru de ordinul catorva miliardimi de metru si reprezinta un nou exemplu al performantelor nanotehnologiei.



O echipa din Texas, condusa de Dr Jennifer West de la Rice University, sustine ca aceste particule pot fi folosite pentru tratarea tumorilor care pana acum erau dificil de distrus.



Majoritatea tumorilor solide sunt eliminate pe cale chirurgicala, dar exista unele care sunt imposibil de scos fie din cauza ca sunt foarte mici si inconjurate de tesut sanatos, fie pentru ca sunt localizate in tesuturi sau organe vitale.



Exista diferite moduri de a trata tumorile inoperabile, dar de regula acestea distrug si tesuturile sanatoase. Acum, echipa condusa de Dr. West a descoperit o modalitate de a ucide celulele tumorale prin combinarea a doua forme de tratament inofensive - nanoparticulele si laser in infrarosu - care traverseaza tesuturile normale fara sa le afecteze.



In ultima editie a Proceedings of the National Academy of Sciences, Dr West



spune ca echipa sa a construit nanoparticulele astfel incat sa se incalzeasca sub efectul laserului in infrarosu, "prajind" si distrugand tumorile.



De asemenea, o echipa internationala de specialisti in cancer de san a reusit sa demonstreze ca exista posibilitatea de a bloca si chiar de a inversa progresia cancerului in cazul soarecilor, actionand asupra unei gene care are efectul unui intrerupator pentru aceasta boala. Ei si-au prezentat rezultatele studiilor in cadrul unei conferinte care a avut loc la Sacramento, in California.



Descoperirea identifica noi tinte moleculare pentru medicamentele destinate prevenirii sau eradicarii cancerului de san, conform echipei formate din cercetatori americani, canadieni si elvetieni.



Cercetatorii au demonstrat ca dezactivarea unei singure gene beta-1 integrin este suficienta pentru prevenirea sau stoparea raspandirii cancerului de san la soareci.



Aceasta gena controleaza cresterea normala a tesuturilor celulare din san si supravietuirea lor. Daca functionarea sa este perturbata, gena poate provoca formarea tumorilor. Cercetatorii au reusit sa dezactiveze gena, impiedicand astfel dezvoltarea bolii si stopand cresterea tumorilor la soarecii deja afectati.



"Studiul demonstreaza ca prezenta genei beta-1 integrin este absolut esentiala pentru dezvoltarea tumorilor glandei mamare. Dispunem acum de o tinta adecvata, iar provocarea este de a crea un medicament care sa poata bloca activitatea acesteia", a explicat William Muller, profesor de biochimie la Universitatea McGill din Montreal si unul dintre coordonatorii studiului.



Lucrarile au fost prezentate in cadrul celei de-a 24-a conferinte a International Association for Breast Cancer Research.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO