Companii

Când vom circula pe autostradă până la mare: Transporturile deschid circulaţia pe Autostrada Soarelui

Când vom circula pe autostradă până la mare: pe 20 iulie Transporturile deschid circulaţia pe Autostrada Soarelui

Autor: Andreea Mioara Neferu

02.07.2012, 18:03 4067

Ministerul Transporturilor va deschide pe 20 iulie circulaţia pe tronsonul de autostradă Cernavodă-Medgidia în regim de drum naţional, precum şi pe sectorul Medgidia-Constanţa, în regim de autostradă. Ministrul transporturilor Ovidiu Silaghi a fost astăzi în vizită pe şantierul Autostrăzii Soarelui, unde a spus că inaugurarea celor două tronsoane se va face în a doua parte a lunii iulie, mai exact pe 20 iulie.

Stadiul fizic al celor două tronsoane din Autostrada Soarelui care încă nu sunt gata se ridica la începutul lunii iunie la 54% în cazul secţiunii Cernavodă-Medgdia, respectiv la 85% în cazul Medgidia-Constanţa, potrivit informaţiilor transmise de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). Pe de altă parte, varianta de ocolire a municipiului Constanţa, care închide Autostrada Soarelui, era finalizată în proporţie de 74% la începutul verii.

Pe 20 iulie ar urma să fie finalizat integral tronsonul Medgidia-Constanţa, construit de italienii de la Astaldi şi de nemţii de la Max Boegl pentru circa 596 milioane de lei (141,9 milioane de euro). Acest sector al autostrăzii, cu o lungime 30,8 kilometri, era construit în proporţie de circa 85% la începutul lunii iunie

În prezent sunt în curs de finalizare fundaţia de drum, asfaltul, podurile şi pasajele, podeţele şi nodul rutier, potrivit CNADNR. În iulie anul trecut o secţiune din această autostradă, pe ruta Murfatlar-Valu lui Traian, cu o lungime de 14,5 kilometri, a fost deschisă la o bandă pe sens, iar la finalul lunii septembrie 2011, au fost deschise toate cele patru benzi pe această secţiune. Până la 1 iunie, CNADNR a plătit constructorilor circa 493 milioane de lei (117,3 milioane de euro) pentru construcţia acestui tronson.

Pe de altă parte, tronsonul Cernavodă-Medgidia va fi deschis doar pe o singură bandă pe sens la 20 iulie. Autostrada Cernavodă-Medgidia era construită în proporţie de 54% la 1 iunie, potrivit datelor furnizate de CNADNR. Termenul estimat de finalizare este ianuarie 2013, însă compania de drumuri va deschide traficul pe o cale de rulare pe 20 iulie 2012. Acest tronson s-a aflat în mijlocul unui adevărat scandal anul trecut, când Ministerul Transporturilor a decis să rezilieze contractul cu firma constructoare Colas. Ulterior, construcţia acestui tronson a fost atribuită consoţiului format din germanii de la Max Boegl şi italienii de la Astaldi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO