Companii

Cantitatea de fructe şi legume importate s-a dublat în 2023 faţă de 2014. Cele mai multe legume vin din Turcia şi Polonia, iar cele mai multe fructe din Grecia, Germania şi Turcia

Autor: Florentina Niţu

28.09.2024, 00:07 159

 „Nu putem să facem producţii la jumătate şi să concurăm cu merele din Polonia, cu cireşele din Bulgaria sau cu cireşele din Grecia. Trebuie să creştem producţia la hectar.“

Mai mult de un sfert din legumele consumate în România şi 40% din fructe vin acum din import. Cantitatea de legume şi fructe adusă din străinătate s-a dublat în ultimul deceniu, iar pentru fiecare categorie merge spre 1 milion de tone anual, în timp ce producţia de legume a scăzut în această perioadă şi cea de fructe a stagnat, arată o analiză ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

„Cu tehnologie şi bani foarte mulţi investiţi în teren, putem face producţia mai mare. În loc de 8-10 tone/hectar putem să ajungem la 30-40 de tone de mere/hectar, iar apoi la 80 de tone/hectar. Noi, la Bacău, am ajuns anul acesta undeva la 60 de tone/hectar şi avem mere de calitate. Nu putem să facem producţii la jumătate şi să concurăm cu merele din Polonia, cu cireşele din Bulgaria sau cu cireşele din Grecia. Trebuie să creştem producţia la hectar“, spune Lucian Florea, preşedintele Asociaţiei Fruleg, care pune pe piaţă mere de Iţeşti.

Fermierii din Bacău s-au asociat şi au investit în depozite de fructe, iar acum fac pasul spre export. Florea spune că antreprenorii români au acces la aceeaşi tehnologie ca şi alţii din ţările membre ale UE, iar cu ajutorul fondurilor europene şi-au putut face livezi noi, în sistem superintensiv, cu irigaţii incluse, au putut să-şi cumpere utilaje şi, chiar dacă auto­rităţile „au uitat pomicultura“, ţine de antreprenori să devină competitivi.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro