Companii

Capital MOL de 67 de milioane de euro pentru fosta companie Shell

07.06.2005, 19:22 23

Investitiile grupului petrolier ungar MOL in Romånia au crescut semnificativ dupa inregistrarea in luna aprilie la Registrul Comertului a unei noi companii - Mol Ro Comert SRL, cu un capital subscris de peste 67 de milioane de euro.

Mol Ro Comert SRL este de fapt fosta companie Shell Romånia SRL, filiala locala a gigantului anglo - olandez Shell, care a fost achizitionata la finele anului trecut de catre grupul ungar MOL in cadrul unei tranzactii de peste 53 milioane euro (peste 70 mil. $).

Directorul executiv al grupului ungar MOL, György Mosony, a anuntat in primavara acestui an ca firma Shell Romånia isi va schimba numele in Mol Ro Comert SRL, ca urmare a desfasurarii programului de integrare a statiilor achizitionate de catre MOL.

Oficialii Mol au anuntat ca dupa inscrierea noii companii a MOL va urma o perioada de sase luni de integrare a statiilor Shell in reteaua MOL, la capatul careia cele doua firme ale MOL din Romånia vor fuziona - MOL Petroleum Products (cu sediul la Cluj) si Mol Ro Comert (cu sediul la Bucuresti).

Directorul executiv al celor doua societati este Karoly Robak, instalat in fruntea operatiunilor MOL din Romånia la inceputul anului 2004.

Potrivit lui Mosony, principalul obiectiv pe termen scurt al grupului ungar pe piata romåneasca este acela de a finaliza aceasta tranzactie, tinånd cont ca procedura de rebranding este dificila si impune costuri.

Astfel, avånd in vedere ca MOL a cumparat de la Shell 59 de statii de distributie a carburantilor, suma initiala se va ridica la aproape 6 milioane de euro. Pe långa acestea, MOL va continua si cu realizarea unor proiecte greenfield, prin construirea unor noi benzinarii.

Prin achizitia Shell Romånia, oficialii MOL estimeaza ca au ajuns la o cota de piata de 12%, tinta fiind insa undeva intre 15 si 20%.

Tranzactia intre Shell si MOL a fost perfectata in luna noiembrie a anului trecut, grupul ungar preluånd prin acest acord activitatile Shell in domeniul distributiei de carburanti, lubrifiantilor si combustibililor pentru aviatie, dar nu si activitatile in domeniul gazului petrolier lichefiat, unde Shell este reprezentata prin societatea mixta formata cu Petrom, Shell Gas.

MOL a cumparat afacerea cu benzinarii a Shell din Romånia in doua transe. In prima faza, grupul ungar a achizitionat un lot de 23 de statii in vara lui 2003 pentru circa 20 - 23 milioane dolari, iar in noiembrie 2004 a fost achizitionata intreaga afacere Shell Romånia, cu restul de 59 de statii.

In ceea ce priveste distributia de combustibil pentru aviatie, grupul ungar va analiza profitabilitatea acestei afaceri si va lua o decizie in legatura cu viitorul acestui segment preluat de la Shell.

MOL activeaza in Romånia din 1995. Compania maghiara detine, impreuna cu firma croata INA, peste 1.000 de benzinarii in 11 tari din Europa Centrala si de Est. Actiunile acesteia sunt listate la bursele din Budapesta, Luxemburg si Varsovia, fiind tranzactionate si in cadrul sistemului International Order Book (IOB), din Londra.

Inainte de integrarea firmei Shell Romånia, MOL detine 74 de benzinarii si are aproximativ 1.000 de angajati.

Shell a intrat pe piata romåneasca in 1992 si a investit peste 200 de milioane de dolari, in principal pentru dezvoltarea retelei de benzinarii, care cuprindea, anterior tranzactiilor cu MOL, peste 80 de unitati. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO