Companii

Card cu CV şi analize medicale pentru constructori

Autor: Ioan Dornescu

31.10.2010, 23:43 54

AngajaŢii din construcţii ar putea utiliza un card electroniccare să cuprindă, printre altele, referinţe profesionale şi analizemedicale, după modelul implementat deja în alte state europene, adeclarat preşedintele ARACO, Laurenţiu Plosceanu.

"Muncitorul din construcţii dintr-o ţară comunitară nu esteneapărat o resursă a unei firme de construcţii, este o resursă asectorului de construcţii. Sectorul de construcţii înseamnă diverseproiecte, care durează un an-doi, în diverse locaţii, dar omul nueste neapărat angajatul unei singure firme de construcţii de-alungul carierei sale profesionale.

S-a pus problema ca pentru această resursă a sistemului şi nu doara unei firme să se creeze un sistem de ges­tionare a datelor, princare din punctul de vedere profesional, al calificării, analizelormedicale, locurilor de muncă pe unde a trecut, ce poziţii a avut şipe ce proiecte, aceste elemente să fie preluate într-o bază de datepentru toţi muncitorii, iar această bază de date să fie şi lapurtător valabilă, pentru fiecare muncitor în parte, utilizând uncard electronic al angajatului", a afirmat preşedintele AsociaţieiRomâne a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO). El a precizat căacest sistem este utilizat în prezent în Spania, unde funcţioneazăconform unui contract colectiv de muncă la nivel de ramurăobligatoriu pentru firme, în Italia şi în Germania.
"Este o variantă eficace de luptă împotriva muncii la negru. Lanivel de FIEC (European Construction Industry Federation, n.r.) sepune problema unei extinderi cât mai largi, poate chiargeneralizate la nivel comunitar, a acestui sistem", a spusreprezentantul ARACO. Implementarea în România ar putea dura 2-3ani, a adăugat Plosceanu.
În prezent, în România activează 320.000 de angajaţi în domeniuluiconstrucţiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO