Companii

Cardul obligatoriu de asigurări de sănătate, ghid de utilizare: 10 întrebări şi răspunsuri

Cardul electronic de sănătate

Cardul electronic de sănătate

Autor: Ioana David

02.01.2013, 19:12 3690

Ce este cardul de asigurări de sănătate?

Cardul electronic de asigurări de sănătate (CEAS) reprezintă documentul de identificare (altfel spus “buletinul”) pacientului în sistemul de sănătate.

La ce foloseşte?

Cu ajutorul acestui document, pacientul se va identifica mai uşor în sistem, iar medicul va şti dacă este asigurat sau nu. Pratic, cardul atestă că o persoană este asigurată şi poate beneficia de servicii gratuite de la stat. Toate persoanele asigurate de peste 18 ani vor avea card de sănătate.

Cum se obţine?

Cardurile sunt distribuite de către medicii de familie. Medicii primesc aceste carduri de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Fiecare medic de familie trebuie să preia de la Casa Judeţeană de Asigurări de sănătate, când va fi programat, întregul lot de carduri aferent listei sale de asiguraţi şi să-l distribuie pe parcursul a 3 luni. După această perioadă cardurile sunt aduse la Casa de Asigurări de Sănătate de care aparţine, unde sunt păstrate până asiguraţii le vor solicita.

Când/cum se utilizează?

Cardul se foloseşte la fiecare vizită la medicul de familie sau la spital, dar şi în cazul urgenţelor.  Pentru a fi funcţional, cardul trebuie activat. Când se înmânează cardul pentru prima oară, trebuie personalizat PIN-ul de acces format din 4 cifre. PIN-ul trebuie reţinut pentru că va fi solicitat de către medic la fiecare vizită.

Ce informaţii sunt trecute pe card?

Cardul va conţine obligatoriu date precum numele şi codul unic de asigurat (diferit de CNP), numărul cardului, data expirării. Medicul de familie este singura persoană care are dreptul şi poate să treacă pe card date precum grupa sanguină şi Rh-ul, bolile cu risc vital şi cele cronice dar şi dacă asiguratul este sau doreşte să devină donator de organe. Dacă nu doreşte ca aceste date să fie trecute pe card, pacientul poate să refuze. Totodată, pe card vor mai putea fi trecute datele de contact a două persoane care la nevoie pot să ofere informaţii despre starea de sănătate, despre boli sau despre medicaţie pe care un asigurat o ia.

Cât timp este valabil cardul de sănătate ?

Cardul este valabil cinci ani.

Cât costă?

Cardul este distribuit gratuit, costul fiind suportat de Ministerul Sănătăţii.

Ce se întâmplă în situaţia în care cardul este pierdut/uitat acasă ?

Se solicită eliberarea unui nou document, costul în acest caz fiind suportat de asigurat. Furtul sau pierderea se anunţă la Casa de Asigurări de Sănătate în termen de 15 zile. Asiguratul va primi un nou card după 30 de zile, iar între timp servicile medicale sunt oferite pe baza unei adeverinţe eliberate de Casă

De când se foloseşte acest card?

Nu a fost anunţată luna de la care acest card va fi folosit.

Poate fi folosit în străinătate ?

Nu. Cardul electronic de asigurări de sănătate este valabil numai pe teritorul României. Pentru urgenţe medicale în Uniunea Europeană se foloseşte cardul european de asigurări sociale de sănătate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO