Companii

Care este diferenţa dintre SMURD şi Ambulanţă

Care este diferenţa dintre SMURD şi Ambulanţă

Autor: Ioana David

10.01.2012, 18:45 15077

SMURD are dotări care acoperă toate tipurile de intervenţii de urgenţă, de la cele care nu necesită prezenţa unui medic ci doar a personalului paramedical pregătit în acest sens până la dezastrele naturale.

Pe de altă parte, ambulanţa pe lângă intervenţiile de urgenţă care necesită prezenţa unui medic, poate face şi consultaţii la domiciliu, transporturi de produse medicale, asistenţă medicală preventivă în aglomerările urbane ca de exemplu la competiţiile sportive.

În aceste condiţii se poate spune că cele două servicii au o arie comună de acţiune în ceea ce priveşte urgenţele medicale care necesită prezenţa unui medic, dar că Ambulanţa mai poate asigura şi urgenţele la domiciliu, transporturi medicale sau eliberarea certificatelor de constatarea a decesului.

Pe de altă parte, SMURD are dotări precum elicopterele sau bărcile de salvare care permit intervenţii complexe.

Comparativ cu Ambulanţa care este organizată pe judeţe, SMURD este organizat în regiuni concentrate în jurul unui centru universitar.

În cazul unui accident rutier spre exemplu, după ce se anunţă la 112, prioritatea este a SMURD dacă poate ajunge până în 8 minute iar dacă nu este preluat de Ambulanţă. La nivelul Bucureşti şi Ilfov există 163 de ambulanţe pentru care lucrează aproape 1.000 de oameni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO