Fondurile de investitii au devenit interesate de achizitii deterenuri forestiere si agricole si sunt dispuse sa ia peste 5.000de hectare, dupa ce alti investitori au in proprietate deja sute demii de hectare.
"Investitiile in paduri sunt dintre cele mai sigure si de aceeaexista o cerere importanta. Am fost contactati de fonduri deinvestitii care vor sa intre si sa cumpere paduri. In general semerge pe achizitii de la 5.000 de hectare in sus", a spus VladCirjan, avocat partener al casei de avocaturaGilescu&Partenerii CHSH.
El a adaugat ca unele dintre aceste fonduri vor sa cumpereterenuri agricole pe care sa planteze plop si salcie pentrubiomasa.
Preturile terenurilor pe piata locala sunt extrem de redusecomparativ cu statele din Occident, unde un hectar de teren agricolpoate fi si de zece ori mai scump, iar cel de paduri de cinciori.
"Problema in Occident nu e pretul, ci faptul ca nu suntdisponibile terenuri de calitate. Preturile nu au scazut in criza(in Romania - n.red.). Poate ca nu mai sunt atat de multetranzactii, insa cele care se fac se incheie la un nivelasemanator", a spus Cirjan.
El adauga faptul ca exista posibilitatea ca acesti investitorisa revanda dupa o perioada de timp si ca sunt cativa care cumparahectar cu hectar si apoi compacteaza.
"Se castiga destul de multi bani"
Investitiile in paduri sunt profitabile pentru ca in primul randse obtin venituri atat din exploatarea lemnului, cat si dintr-oeventuala revanzare a lotului dupa o perioada de exploatare, pefondul unei piete imobiliare in crestere.
Astfel, intr-un an se pot exploata 5 metri cubi de fag si stejarsi 7 metri cubi de rasinoase, iar la un lot de 1.000 de hectareintr-un an se pot exploata 5.000 de metri cubi de fag si stejar si7.000 de metri cubi de rasinoase. Cel mai ieftin lemn, cel de foc,se vinde cu 70 de euro metrul cub, deci in cel mai pesimistscenariu un proprietar poate castiga 350.000 de euro anual. Dinaceasta suma se scad costurile cu paza si cheltuielile deexploatare, dar Cirjan spune ca "in general se castiga destul demulti bani". In zece ani de zile, exploatarile dintr-un lot de1.000 de hectare se ridica la de 3,5 mil. euro in cel mai pesimistscenariu, cat suma platita pentru achizitie.
Terenurile agricole romanesti au devenit atractive pentrustraini inca din primii ani de dupa Revolutie. Cei care au facutprimul pas au fost italienii, care au cumparat la preturi foartemici suprafete intinse, in cele mai multe cazuri in interesspeculativ si au asteptat majorarea preturilor pentru a le vindeadevaratilor investitorilor in agricultura.
Dupa ce au cumparat cu cativa zeci sau sute de euro hectarul deteren, au comasat suprafetele cumparate si au inceput sa le savanda, in ultimii doi-trei ani, cu peste 2.000 de euro/ha. Lasfarsitul anului trecut, Ingleby Agricultura, parte a concernuluiIngleby, controlat de familia miliardara daneza Rausing, a platit8,2 mil. euro pentru achizitia a 2.000 ha de teren agricol, a unorutilaje si cladiri in judetul Timis, vanzatorul fiindFirstFarms.
Un fond de investitii german a platit peste 30 mil. €pentru paduri
Cele mai recente informatii legate de achizitii de padure suntcele ale fondului german de investitii Nordcapital care a investitpeste 30 mil. euro in achizitia a mai bine de 10.000 de hectare depaduri pe piata locala, intrand astfel in categoria marilorproprietari straini de terenuri forestiere, alaturi de Tornator,care detine 12.000 de hectare si Cascade Empire (parte a grupuluiaustriac Schweighofer) care are circa 11.000 de hectare. Acestetrei companii, alaturi de alti investori au pus bazele Proforest,Asociatia Marilor Proprietari de Padure din Romania si in care suntinclusi proprietarii care au peste 1.000 de hectare. Toti membriiasociatiei grupeaza peste 100.000 de hectare si sunt straini.
"Ne concentram investitiile in active tangibile precum navele,in real estate si incepand din 2008 in paduri. Astfel de investitii(padurile -n.red.) sunt o prelungire benefica a portofoliuluinostru de investitii. Investitiile in active nu sunt corelate cupreturile de la Bursa, astfel ca ne ofera o anumita siguranta inceea ce priveste valoare activului. Obiectivul este sa cultivam sisa administram padurea (...) pentru a creste valoarea", au spusreprezentantii companiei pentru ZF.
Nordcapital a inceput investitiile pe piata locala in 2008, iarin prezent acestea se deruleaza prin intermediul a doua firmeSilviRom Forest 1 si SilviRom Forest 2. "Cautam in continuare noiachizitii. Suprafetele insa trebuie sa indeplineasca anumitecriterii ca de exemplu calitatea solului, precipitatiile si mixulde specii", au adaugat reprezentantii companiei.
Nordcapital a fost fondat in 1992 si mai are investitii inenergie. Pana in prezent a derulat investitii de 6,2 mld. euro,potrivit informatiilor furnizate.