Companii

Care este ţara cu cea mai scumpă benzină şi unde în lume carburanţii sunt aproape gratis? România este la mijlocul clasamentului

Care este ţara cu cea mai scumpă benzină şi unde în...

Autor: Roxana Petrescu

18.12.2014, 13:19 4475

Litrul de benzină s-a ieftinit cu aproape 17% comparativ cu maximul atins anul acesta la finalul lui iulie, nivelul de acum fiind cel mai redus din ultimii trei ani şi jumătate, potrivit datelor colectate de ZF. Astfel de la un maximum de 6,39 lei, azi un litru de benzină poate fi achiziţionat cu 5,31 lei, la fel ca în primăvara anului 2011. Prăbuşirea barilului de petrol cu aproape 50% faţă de maximul din iunie, când a atins pragul de 115 dolari pe baril, la circa 62 de dolari, este principala explicaţie pentru această scădere de preţ. Cu actualul nivel de preţ, România se află pe locul 29 în lume din 61 de state analizate de Bloomberg.

„Cei care vor să facă mai mul­te cumpărături în aceas­tă pe­rioadă încep se­zo­nul cu bani mai mulţi în buzu­na­re“, spun jurnaliştii de la Bloom­berg care au alcătuit o nouă ediţie a cla­sa­men­tului Pain at the pump (Durere la pompă - n. red.), în care sunt ordonate 61 de sta­te în funcţie de preţul plătit la pompele de benzină, dar şi de efortul financiar pe care un consumator trebuie să-l depună pen­tru a-şi lua un galon (un galon â 3,78 li­tri, n. red.) de benzină în raport cu câşti­gul său mediu zilnic.

În cazul analizei realizate de Bloom­berg, au fost luate în considerare preţurile medii pe galonul de benzină din perioada 29 septembrie-11 noiembrie.

Care au fost concluziile?

„Norvegia îşi menţine titlul de ţara cu cei mai scumpi carburanţi. ţara scan­dinavă nu subvenţionează preţul la pompă şi alege să-şi foloseascăprofiturile din industria petrolieră pentru servicii naţio­nale, cum ar fi educaţia gratuită sau infra­struc­tură“, se arată în studiul realizat de Bloomberg.

Potrivit sursei citatete, preţul mediu era de 2,44 dolari pe litru (9,26 $/galon) în cazul benzinei. Deşi au preţurile mari, sa­la­riile ridicate absorb acestşoc, aşa că numai 3,4% din banii pe care-i câştigă un nor­ve­gian într-o zi sunt necesari pentru achiziţia unui galon de benzină (3,78 de litri).

România se află la mijlocul clasa­men­tului realizat de Bloomberg, adică pe locul 29 din cele 61 de state analizate, cu un preţ pe litru de 1,6 dolari (6,14 $/galon).

„Cu o creştere economică peste aştep­tări şi cu o ţintă de a adopta moneda euro în 2019, România şi-a ales primul preşe­din­te reprezentant al unei minorităţi etnice (Klaus Iohannis - n. red.). Venitul mediu zil­nic este de 28 de dolari şi sunt necesare cam 22% din acesta pentru a cumpăra un ga­lon de benzină (3,78 litri)“, se arată în ana­liza făcută de Bloomberg.

Venezuela este din nou ţara cu cel mai ief­tin litru de benzină din lume, 0,01 dolari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO