Companii

Care sunt cele mai mari contracte de concesiune a terenurilor aflate în patrimoniul Agenţiei Domeniilor Statului? Cine ţine fruntea în fiecare judeţ din România?

Care sunt cele mai mari contracte de concesiune a...

Autor: Florentina Niţu

28.01.2023, 11:03 1485

În top 10 cele mai mari contracte de concesiune a terenurilor aflate în patrimoniul Agenţiei Domeniilor Statului, se află arabii de la Al Dahra, trei companii cu acţionariat libanez, parte a grupului Maria, cu peste 25.000 de hectare, Jean Valvis, fondatorul brandului Aqua Carpatica, grupul Vargas 10 din Spania, un acţionar italian şi politicianul PSD Paul Stănescu.

Peste 50% din supra­faţa de teren conce­sionată de Agenţia Domeniilor Statului – 130.000 de hectare – este lucrată primele zece companii din cele aproape 600 cu care a încheiat contracte, arată o analiză ZF pe baza datelor oferite de Agenţia Domeniilor Statului (ADS).

„La data prezentei solicitări sunt în derulare 575 de contracte de concesiune ce totalizează o suprafaţă de 237.504 hectare“, au răspuns reprezentanţii ADS la solicitarea ZF.

Cel mai mare contract de concesiune a terenului românesc, semnat de ADS în 2012, este încheiat cu compania Agricost, deţinută de arabii de la Al Dahra. În Insula Mare a Brăilei, arabii exploatează 57.720 de hectare şi plătesc 606 kg de grâu/hectar pentru teren arabil şi păşune şi 25 kg de grâu/hectar pentru terenul din catogoriile drumuri, ape-bălţi şi neproductiv.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO