Companii

Cargill investeste 10 milioane de dolari in Comcereal Teleorman

16.09.2004, 00:00 170

Gigantul american Cargill, unul din liderii mondiali ai comertului cu cereale, cu afaceri anuale de 60 de miliarde de dolari, investeste 10 milioane de dolari in Comcereal Teleorman, achizitionata recent de la fondul de investitii Broadhurst pentru 22 de milioane de dolari.
Cargill este cel mai mare depozitar de cereale din Romania cu o capacitate totala anuala de peste 900.000 de tone.
Comcereal Teleorman detine unitati de depozitare in Alexandria, Giurgiu, Galati si Slobozia, acestea alaturandu-se capacitatilor detinute anterior acestei tranzactii de Cargill in Calarasi si Braila. Principalul competitor al Cargill este grupul InterAgro, detinut de omul de afaceri Ioan Niculae, care are capacitati de depozitare anuale pentru 675.000 de tone de cereale. Stocarea cerealelor este o afacere impartita intre unitatile de tip Cerealcom si Comcereal, fiind foarte faramitata si detinuta de oamenii de afaceri din agricultura, de societatile din industria de morarit si panificatie dar si de cele din industria uleiului.
Cea mai importanta afacere pentru Cargill in Romania este comertul cu cereale. Anul trecut, Cargill a importat circa 15% din cele 1,6 milioane de tone de grau aduse in Romania, fiind unul dintre cei patru mari importanti jucatori din comertul cu cereale. Pretul graului pe piata romaneasca aproape s-a dublat in ultimul an, ajungand la circa 230 de dolari/tona pe fondul unei recolte interne foarte scazute dar si din cauza faptului ca unii producatori traditionali de grau de pe piata mondiala s-au confruntat cu recolte interne scazute si au apelat, la randul lor la importuri masive. Preturile la grau s-au domolit dupa recolta din acest an (peste 7 milioane de tone, tripla fata de cea din 2003), ajungand acum la 120-130 de dolari/tona.
Depozitarea cerealelor a fost monopol de stat pina in 1995-1996, cand Romcereal a fost divizata in Comcereal si Agentia Nationala a Produselor Agricole (ANPA). Unitatile de tip Comcereal au fost privatizate, in timp ce ANPA urma sa ramana o unitate de stat. La presiunile UE, ANPA s-a transformat ulterior in unitati de tip Cerealcom care au fost si ele scoase la vanzare.
Cargill a fost interesat sa isi mareasca expunerea pe piata romaneasca prin achizitia unei fabrici de ulei, fabricile vizate fiind Argus Constanta si Olpo Podari a grupului Topway Industries.
Cargill are in cele 60 de tari in care opereaza peste 100.000 de angajati, dezvoltand operatiuni in sectorul ciocolatei din Franta, al procesarii carnii de vita din Argentina si al fabricilor de malt din Canada. Cargill este cel mai mare exportator din Argentina si detine cea mai mare companie de procesare a carnii de pasare din Thailanda care, la randul ei, este una dintre cele mai mari producatoare mondiale de carne de pasare.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO