Companii

Carmeuse a ratat bugetul pe anul trecut

02.02.2006, 20:19 53

Grupul belgian Carmeuse, unul dintre primii producatori de var din lume, estimeaza anul acesta afaceri de circa 22 mil. euro, in crestere cu 5-7% fata de anul trecut, potrivit unor surse din cadrul companiei. Inceperea lucrarilor de constructie a autostrazilor va fi principalul motor de crestere al pietei varului in acest an.

Cresterea pretului gazului metan si a costurilor privind transportul au redus anul trecut cu aproximativ 7% previziunile initiale privind cifra de afaceri a Carmeuse, potrivit sursei citate. Cu toate acestea, in decursul ultimilor ani compania si-a triplat cifra de afaceri, de la 7 milioane de euro in 2003 la aproximativ 20 de milioane de euro anul trecut.

In 2005, grupul belgian a anuntat investitii de 27 de milioane de euro in tehnologizarea si implementarea normelor de mediu in cele patru fabrici de var pe care le detine in Romania. Planul de investitii este impartit in doua, pentru perioada 2005-2006 se vor investi 20 de milioane de euro in modernizarea fabricilor de la Fieni si de la Brasov, iar in 2007 se va investi restul de 7 milioane de euro in fabrica de la Campulung. Carmeuse detine patru fabrici de var din Romania, la Fieni, Deva, Brasov si Campulung.

Campania de achizitii de la intrarea pe piata in 1999 i-a costat pe belgieni aproximativ 27 de milioane de euro, potrivit ultimelor date disponibile.

Carmeuse este prezenta in Romania prin doua entitati: Carmeuse Romania, filiala Carmeuse Central Europe si Carmeuse Holding, divizia Carmeuse Eastern Europe, in care Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare detine o participatie de 25%.

Carmeuse Holding are o cota de 40% pe piata totala a varului, care a crescut anul trecut cu 10%, ajungand la 1,2 milioane de tone, potrivit ultimelor date primite de la companie. Piata totala include pe langa segmentul de piata libera propriu-zis si pe cel al consumatorilor captivi, adica al operatorilor industriali care produc pentru nevoile proprii, cum ar fi COS Targoviste, Ispat Sidex, UPSOM Ocna Mures sau Carbid Fox Tarnaveni.

Pe piata libera a varului, cu o productie anuala de 650.000 de tone, Carmeuse concureaza cu Simcor Oradea (care a preluat in decembrie 2003 afacerea cu var a francezilor de la Lafarge) sau cu Prescon Brasov, afacere detinuta de omul de afaceri Ioan Neculaie, care este si proprietarul FC Brasov.

Conform datelor prezentate de Carmeuse Holding, productia de var a companiei a crescut in primul semestru din 2005 cu 12%, echivalentul a 100.000 de tone de var. Piata varului, estimata la 35-36 de milioane de euro, cu rate de crestere de pana la 10% anual, a devenit foarte atractiva pentru investitori strategici, mai ales in perspectiva cresterii cererii de materiale de constructii si a apropiatei aderari a Romaniei la Uniunea Europeana.

Grupul belgian este prezent cu 80 de locatii in Europa Occidentala pe piete precum Italia, Belgia, statele scandinave, Franta, Olanda sau Estonia, in Europa Centrala si de Est (Slovacia, Republica Ceha, Ungaria, Romania si Turcia), America de Nord (Statele Unite ale Americii si Canada), respectiv Africa (Ghana). catalin.lupoaie@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO